Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

“Zelena” zabava do jutra

20.03.2011. 23:00
“Zelena” zabava do jutra


Zadarski mladi, ali ne samo oni, došli su u petak zabaviti se uz pokoju čašicu žestice ili bocu piva i irsku muziku koja diljem svijeta polovicom ožujka spaja ljude sličnih interesa. Uz dress code “zeleno”, zabava je potrajala do jutra, a piće su točili su momci u zelenim majicama i kiltovima


U petak su urnebesnim tulumom u Studentskom klubu Bože Lerotića završeni još jedni, sad  već tradicionalni “Irski dani”  koje organiziraju studenti  Odjela za anglistiku zadarskog Sveučilišta.
Južina je Zadranima danima punila glavu, a u petak  navečer se smirila. One željne  zabave izmamila je u noćni  izlazak, a zbog toplog vremena mnogi su ga dočekali  ispijajući svoja pića vani, na  štekatima uskih, varoških ulica. Slika ispred (zgrade  bivšeg) DHM-a rekla  je svoje  – grad je pun ljudi željnih  zabave, zatoplilo je, a Irish  Party u Hrvatskoj, pa i u  Zadru, uvijek prolazi.
Irci su narod s kojima se  Hrvati vole uspoređivati.  Imamo skoro pa jednak broj  stanovnika, i još toliko njih  koji žive “vani”. I jedni i drugi,  rekli bi treći a i mi sami, vole  zabavu i alkohol, a i nekim  događajima kroz povijest nalazimo odraze na drugoj strani. Irska je danas nakon ekonomskog procvata u popriličnom rasulu, tako da se  sličnosti nastavljaju, makar  mi preskačemo dio s “procvatom”.
I tako su se zadarski mladi,  ali ne samo oni, u petak došli  zabaviti uz pokoju čašicu žestice ili bocu piva i irsku  glazbu koja diljem svijeta polovicom ožujka spaja ljude  sličnih interesa. Uz dress code “zeleno”, poneku gitaru i  ćakulu većina se prije početka zabave zadržala ispred  ulaza u klub. Piće po apsolutno niskim cijenama  točili su momci u zelenim  majicama i kiltovima, tradicionalnoj škotskoj nošnji  koju su irski nacionalisti prije  nekoliko stotina godina prihvatili kao simbol keltskog  identiteta.
Dan sv. Patrika, irskog  zaštitnika i u Zadru je tako  proslavljen sa stilom i to do  ranih jutarnjih sati. Sedmi po  redu “Irski dani” opravdali su  još jednom i ime i smisao  programom i finalnom zabavom, pa osme već sad jedva  čekamo.
 


Mladima tijesno




Zgrada tog nekadašnjeg Doma hrvatske mladeži taj svoj naziv u biti nikad  nije u potpunosti opravdala. Tu i tamo poneki koncert i studentska menza u  principu je sve što je mlade i ovu zgradu ikad povezivalo. A nije da nije bilo  interesa, želje, volje. Jednostavno je nikad nisu dali, a zvali su je tako. Zadar  ima više od 6.000 studenata i brojne tisuće mladih koji trebaju prostora, i to  raznih, a ne samo jedan.
Danas je tamo Studentski klub Bože Lerotića. Odlično, sve štima, ali  prostor je – mali. Mali je! Zar treba vikati “prostor je mali” kao “kralj je gol”  da bi se to vidjelo? Okej, evo, vičemo!