Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Fuštar i Begonja sredili “bumbare”

20.03.2012. 23:00
Fuštar i Begonja sredili “bumbare”


Treća pobjeda zaredom momčadi sa Stanova. U 18., zaostalom kolu Prve HNL Zadra je na Stanovima zgodicima Fuštara i Begonje uknjižio tri vrlo važna boda. Iako, posebno u prvom poluvremenu, Zebićeva momčad nije odigrala ništa posebno, u nastavku su se ulaskokm kapetana Jakova Suraća probudili i s dva gola zapečatili sudbinu „bumbara”
Početak utakmice prošao je u obostranom ispitivanju snaga. U 16. minuti prvi udarac domaćina prema vratima gostiju. Ivančić je pokušao s 20-ak metara, ali lopta je otišla visoko iznad vratiju. Igrala se 20. minuta kada je Zadar bio vrlo blizu vodećeg zgoditka. Prahić je povukao sa svoje polovice i uposlio Ćurjurića na 25 metara od gostujućih vratiju. Ovaj se pravom malom bravurom oslobodio svog čuvara i opalio, nažalost po Zadrane lopta je prohujala tik uz desnu vratnicu Šafarićevih vratiju. Minutu kasnije i giosti imaju 100-postotnu prigodu. Golik je izveo slobodnjak s lijeve strane, a najspretniji u gužvi pred domaćim vratima bio je Jagačić koji na sreću Zadrana pogađa već savladanog Gluića u – stražnjicu. U 33. minuti Pajač je dobro zagrijao Gluića, tukao je iz slobodnjaka s 25 metara, a Zadrov je vratar krajnjim naporom izbio loptu u polje. Bilo je to sve u prvom poluvremenu koje ničim nije moglo zadovoljiti 700-tinjak okupljenih gledatelja na Stanovima.
Trener domaćih Dalibor Zebić u nastavku  od prve minute na travnjak umjesto indisponiranog Ivančića šalje kapetana Jakova Suraća. I  odmah je sve živnulo. Već u prvoj minuti nastavka Zadrani su imali priliku za pogodak. Nakon kornera s lijeve strane najviši u skoku bio je Tokić,ali lopta je otišla iznad okvira vratiju. U 57. minuti Ponovno prilika za domaće. Ćurjurić je ubacio s desne strane , a najviši u skoku Fuštar tuče glavom. lopta je gotovo okrzula desnu vratnicu Šafarićeva gola. U 60. minuti i Banović je pokušao iz daljine, lopta je odletjela nebu pod oblake.
Igrala se 63. minuta kada je Ćurjurić s ruba šesnaesterca tukao oštro, ali neprecizno. I napokon u 74. minuti napadi Zadra su se isplatili. Surać je odlično ušao u kazneni prostor gostiju i na drugoj vratnici pronašao Fuštara koji smiruje loptu i s desetak metara praktički „probušio” Šafarića – 1:0.
Deset minuta kasnije Zadrani su riješili pitanje pobjednika. Ništa nije ukazivalo na to da bi domaćini mogli povisiti vodstvo, ali tako nisu mislili u obrani Varaždinaca. Lončar je pokušo vratiti loptu glavom svome vrataru, ali Begonja je pratio akciju i presjekao loptu te je plasirao pored istrčalog Šafarića – 2:0. U samoj završnici utakmice Varaždinci su se probudili, najprije je Glavina jednim udarcem pogodio vratnicu, a  minutu kasnije Jagačić je dobro na muke stavio Gluića, koji nije dao da gosti postignu počasni zgoditak.


Riječ trenera


DALIBOR ZEBIĆ, TRENER ZADRA
– Varaždin nam se itekako dobro odupro i unijeli su veliku nervozu u naše redove. Imamo problema s napadačkim dijelom kada nam treba gol. Kada želimo stvarati igru i pritisak na protivnika, nemamo dovoljno dobra rješenja. Imamo mnogo mladih igrača, koji su nestrpljivi i ne znaju nositi breme odgovornosti Prve lige i borbe za ostanak. Vidjelo se koliko nam je značio ulazak Suraća u drugom poluvremenu. On je sve to nekako povezao i napokon smo stvorili toliko željeni pritisak. Na kraju smo se ponovno mučili, ali nam je njihova pogreška otvorila vrata drugog pogotka, koji nam je donio veliko olakšanje. Teško smo došli do ove pobjede, ali nas činjenica da smo dobili tri u nizu sigurno ohrabruje pred izravni okršaj s Istrom u subotu. Trebat će nam mnogo više mirnoće i nogometnog znanja da odigramo dobru utakmicu. S ove tri pobjede smo napravili dobar preduvjet, ali ćemo, bez obzira na umor, u subotu morati odigrati mnogo bolje. Čestitam Varaždinu na fer i korektnoj igri i želim mu da izdrži tako do kraja
Vidjeli smo dva različita lica Zadra, u prvom i drugom poluvremenu.
– Bilo je mnogo nervoze u našim redovima. Ivančić, Ćurjurić, Banović, svi bi oni puno htjeli, a kada nešto puno želiš, a nisi dovoljno miran i koncentriran da bi to izveo kako treba, onda to izgleda ovako i tako iritiraš i nas i publiku. Svakoj momčadi su potrebna dva-tri iskusna igrača poput Suraća, koji će stati na loptu, zadržati je i onda je gurnuti u pravo vrijeme. Kada se susuretnu dvije mlade momčadi kao u ovom slučaju, onda bude mnogo nenogometnih pogrešaka i stvara se nepotrebna tenzija i nervoza. No, takvi smo kakvi smo. Morat ćete nas trpiti i samo se nadam da će nam ove pobjede dati kakvo takvo samopouzdanje pred odlučujuće utakmice u borbi za ostanak.
BRANKO JANŽEK, TRENER VARAŽDINA
– Čestitam Zadru na zasluženoj pobjedi. U prvom poluvremenu smo uspjeli igrati “al pari” i nije bilo dominacije ni s jedne ni s druge strane. U drugom poluvremenu nas je Zadar pritisnuo i nismo više uspijevali uspostaviti igru. Na to se nadodao i umor nekih igrača, koji nažalost nisu potpuno spremni. Pokušali smo nešto promijeniti izmjenama i u posljednjih deset minuta smo uspjeli nešto odigrati i stvorili neke prilike za pogodak, ali nakon njihovog drugog zgodtika sve je bilo riješeno. Kada jedna momčad tako dominira, onda ima i dosta prilika iz prekida pa je pritisak na našim igračima sve veći i veća je vjerojatnost greške. To se ovoga puta dogodilo nama.




Izjavili su


JAKOV SURAĆ, ZADAR
– Prvo poluvrijeme je bilo vrlo mučno, kako gledateljima na tribinama, tako i nama na klupi. Nervozno smo ušli u utakmicu, kao da smo opet mislili “lako ćemo”, kao protiv Šibenika. Međutim, trener je u poluvremenu napravio adekvatne zamjene, koje su napravile bitan pomak u kombinatorici u veznom redu. Pritisli smo Varaždin na njihovoj polovici i tako smo dolazili do prilika. U pravom trenutku smo zabili prvi gol pa onda i drugi, tako da smo mogli mirno privesti utakmicu kraju. Tempo koji smo nametnuli u drugom poluvremenu mora biti način kako trebamo igrati u sljedećim utakmicama. Kada imaš posjed lopte i pritisak na njihovu zadnju liniju, normalno je da će se stvoriti šansa. Fuštar je dobro reagirao i zasluženo smo pobijedili.
U subotu na Stanove stiže Istra.
– To nam je sada najvažnija utakmica. Sjetimo se samo da smo malo prije kraja utakmice protiv Intera praktički bili drugoligaši. Sada, nakon ovih pobjeda, imamo odličnu atmosferu i to je najvažnije. Jer kada u momčadi imaš dobru atmosferu na treninzima, to će se reflektirati i na utakmicama. Respektiramo Istru, ali nastojat ćemo se sportski potući i pobijediti. Očekujemo još bolji i jači Zadar u sljedećim utakmicama.
LUKA BEGONJA, ZADAR
– U prvom poluvremenu smo podbacili. Nismo bili toliko agresivni ni željni kao u drugom poluvremenu. U prvih dvadeset minuta drugog poluvremena smo pokazali mnogo veću želju i pritisli smo ih sve dok nismo postigli gol. Onda sam ja to još potvrdio golom za 2-0 i mirnu završnicu.
Koliko Vam je značio ulazak kapetana Suraća?
– I ovaj put se vidjelo koliko nam znači. Zadržao je dosta lopti, povezao redove i uz njega smo svi počeli bolje igrati.
Nakon treće uzastopne pobjede lakše se diše.
– Do osamdesete minute protiv Intera smo bili praktički u zoni ispadanja, a onda smo u pet minuta preokrenuli, dobili Rijeku u gostima i sada Varaždina. Sada smo puni samopouzdanja i čekamo Istru s velikom željom da dobijemo i četvrtu za redom.
R. MOROVIĆ


 ZADAR – VARAŽDIN 2:0


ZADAR – Igralište u Stanovima. Gledatelja: Sudac: Ivo Krečak (Šibenik) Pomoćnici: Petar Gabrilo (Split) i Mario Pepur (Split). Strijelci: 1:0 Fuštar (74′), 2:0 Begonja (85′).Žuti kartoni: Jonjić, Prahić (Zadar), Lončar, Conjar (Varaždin)Crveni:
ZADAR: Gluić 6, Prahić 6, Fuštar 6,5, Jonjić 6(od 87. Kovačević-), Vasilj 6, Banović 6, Ćurjurić 6,5, Sarić 5,5 (od 57. Gržan 6), Begonja 7, Ivančić 5,5(od 46. Surać 6,5), Tokić 6. Trener: Dalibor Zebić
VARAŽDIN: Šafarić 5,5, Jagačić 5,5, Golik 5(od 60. Antolek 5), Zubak 5 (od 46. Sačer 5), Do. Glavina 5, Mamić 5, Grgec 5, Pajač 5, Lončar 5,5, Conjar 5, De. Glavina 5. Trener: Branko Janžek