Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nepodnošljiva lakoća košarke

20.03.2012. 23:00
Nepodnošljiva lakoća košarke


Prijašnjih sezona udane za prosječnost, ove su godine “bijelo-plave” odlučile otići korak dalje i plasirati se u doigravanje za prvaka Hrvatske


– Poslije ove utakmice moje će igračice snositi sankcije, što se nije dogodilo u posljednjih osam godina. Nemamo opravdanja za ovakav nastup, dok suparnicama mogu samo čestitati – kazao je poslije sraza košarkašica Zadra i Omiša uzrujani gostujući trener Ivo Kalajžić. On je u nedjelju bio prvi svjedok maestralne izvedbe “bijelo-plavih” u prvom poluvremenu. Bile su toliko dobre da su u spomenutom periodu domaćice praktički riješile pitanje pobjednika u važnom susretu 20. kola i toliko dobre da su se tribine na Višnjiku pitale kada su posljednji put gledale svoje miljenice u tako dojmljivom izdanju. Zahvaljujući odlično pripremljenoj taktici trenerskog tandema Mazija-Vidaković, očito pomno razrađenoj i usmjerenoj prema maksimalnom iskorištavanju potencijala oslabljene ekipe, odnosno još boljoj demonstraciji agresivnosti i odlučnosti igračica podno oba obruča, Zadranke su u prvih 20 minuta svojim protivnicama i njihovoj klupi servirale nepodnošljivu lakoću košarkaške igre. Radilo se o tricama, obrambenom skoku, solo prodorima ili ukradenim loptama, sve im je lakoćom polazilo od ruke. Je li u pitanju samo loš dan Studenca, a da se društvu s Višnjika upravo tada baš sve poklopilo? Teško, jer ako ništa drugo bilo je ovo treće uzastopno slavlje Zadra u međusobnim ogledima. Prijašnjih sezona udane za prosječnost, ove su “bijelo-plave” odlučile da ih brojne ozljede i prazna klupska blagajna ipak neće zaustaviti u naumu da otiđu korak dalje – ostvare plasman u doigravanje, što su u ovoj utakmici i potvrdile. Do kraja prve faze natjecanja sada im preostaje odraditi još dva kola (Pleter i Medveščak) te pokušati izboriti petu ili šestu poziciju kojima bi u “play-offu” izbjegle prepreke zvane Gospić i Novi Zagreb. Uspiju li zaradit će dodatni bonus, no na Višnjiku već sada 2011./12. sezonu mogu proglasiti uspješnom. Kako i ne bi kada sa samo sedam igračica mogu razmontirati uvijek opasni omiški Studenac.


Rekordi?




Šteta što ne postoji službena i ažurirana kompletna statistika ženske A-1 lige jer bi zanimljivo bilo vidjeti je li ijedna igračica ove sezone uhvatila više od 17 lopti na jednoj utakmici, koliko je protiv Omiša uspjela sjajna Lara Nikpalj. Podatak iz ove rubrike možda je rekord sezone, ali možda je i 29 izgubljenih lopti Zadra u istom dvoboju. Ipak, ovaj potencijalno negativan rekord, koji se prvenstveno odnosi na drugo poluvrijeme, domaću ekipu nije koštao veće neizvjesnosti i kidanja živaca.