Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hodak: Hrvatska je mala zemlja za toliko puno izdajica!

Autor: Suzana Bandić

20.03.2013. 23:00
Hodak: Hrvatska je mala zemlja za toliko puno izdajica!

Foto: Ivan JAMIČIĆ



O dvojezičnosti u hrvatskom gradu heroju – Vukovaru te novom zakonu koji se odnosi na tzv. verbalni delikt, sinoć se žustro raspravljalo u dupkom punoj dvorani Znanstvene knjižnice na javnoj tribini u organizaciji Udruga Žene u Domovinskom ratu, Davor Tomljanović Gavran te Udruga dragovoljaca i branitelja iz Domovinskog rata iz Paljuva i Pridrage.i
O tome kako se danas živi u Vukovaru, kako njegovi žitelji hrvatske nacionalnosti prihvaćaju činjenicu da bi se uskoro na tabli s nazivom grada i njegovih ne tako davno ratom uništenih ulica mogli pojaviti natpisi na ćiriličnom pismu te može li takvo što i na koji način pridonijeti suživotu dvaju naroda – srpskog i hrvatskog govorio je Tomislav Josić, predsjednik stožera za hrvatski Vukovar.
Zvonimir Hodak rekao je kako su hrvatski branitelji poslani u mirovinu još kao mladi ljudi te da su kao takvi zapravo obezvrijeđeni i umrtvljeni.
– Predsjednik Tuđman pod pritiskom EU pristao je donijeti Zakon o pravima nacionalnih manjina i dvojezičnosti u skladu s europskim stečevinama koji glasi – 50 prema 50 posto. Tuđman je umro, slučajno kao i Šušak nakon liječenja u Americi, i nakon toga uvodi se izmjena za Račana gdje se manjinski postotak smanjuje na 30 posto – rekao je Hodak sasuvši potom još niz kritika na vladu socijaldemokracije kao što je primjerice veliki broj nezaposlenih, neredovite isplate plaća zaposlenima, neimaština, nizak standard umirovljenika koji kopaju po kontejnerima kako bi preživjeli i slično. No Hodak nije poštedio ni HDZ kojem je spočitao da je izručio sve hrvatske generale u Den Haag, a svoj je govor začinio i konstatacijom kako je Hrvatska mala zemlja za tako puno izdajica. Tu izjavu obrazložio je kazavši kako se Hrvati silno trude biti fini, udovoljiti drugima i slično pa da u nizu takvih dodvoravanja imamo i situaciju gdje u Zagrebu pjevač srpske rock grupe Ekatarina Velika ima svoju ulicu, a to nemaju Ivo Robić, Jimmy Stanić ili pak majka koja je za Domovinu dala četiri sina i zeta, Kata Šoljić.