Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ramljak: Heroje svaki dan susrećete na ulici, a da ni ne znate tko su

Autor: Suzana Bandić

20.03.2013. 23:00
Ramljak: Heroje svaki  dan susrećete na ulici,  a da ni ne znate tko su

Foto: Vedran SITNICA



Učenici Pomorske škole u Zadru punih 45 minuta sa zanimanjem su slušali istinu o Domovinskom ratu iz usta Boška Ramljaka, 70-postotnog invalida, dva puta ranjavanog sudionika u gotovo svim većim akcijama HV-a diljem Lijepe Naše


Sedamdesetak  15-godišnjaka, učenika Pomorske škole u Zadru, jučer  je strpljivo i s velikim zanimanjem pratilo izlaganje  umirovljenog časnika HV-a  Boška Ramljaka o Domovinskom ratu. Ramljak, rođeni  Sinjanin, 70-postotni je invalid. Ranjavan je u akcijama  Maslenica i Oluja, a sudjelovao u gotovo svim akcijama diljem Lijepe Naše.  
– Tu smo da vam približimo  Domovinski rat, da vam posvjedočimo i ispričamo istinu kao sudionici i očevici.  Ovo je jedna važna tema koja  se ne smije zaboraviti – rekao  je u uvodnoj riječi Josip  Adžić, predsjednik Udruge  veterana vojne policije sudionika Domovinskog rata  Zadarske županije, legendarnih Poskoka, organizatora predavanja.
U uvodnoj riječi Ramljak  je buduće pomorce podsjetio  kako je prije Domovinskog  rata hrvatski narod živio u  SFR Jugoslaviji iz koje je  izišao temeljem referenduma  na kojem je 94% hrvatskih  građana izrazilo želju za samostalnošću.
– Dijelu lokalnih Srba i  politici u Beogradu se nije  svidjelo što se Hrvatska osamostalila pa su započeli organizirati političke mitinge,  barikade i oružanu pobunu.  S druge strane, dio srpskog  stanovništva ostao je lojalan, priključio se Hrvatskoj  vojsci i obrani Domovine –  rekao je Ramljak ističući kako je službeno Domovinski  rat započeo 31. ožujka 1991.  godine s pogibijom Josipa Jovića na Plitvičkim jezerima.  Ramljak je podsjetio kako je  Knin bio centar pobune odakle su krenuli neprijateljski  napadi na Split, Šibenik i  Zadar – tzv. Rujanski rat.  Podsjetio je na višednevna  bombardiranja Zadra s kopna, mora i iz zraka kao i na  84 žrtve Škabrnje, mučki  ubijene na pragovima svojih  kuća. Ramljak je spomenuo  važnost akcije Maslenica kako za Zadar, tako i za cijelu  Hrvatsku te brojne druge akcije kao što su Bljesak, Oluja, Zima 95 itd. Osvrnuo se i  na ratne zločince među kojima Veljka Kadijevića, Ratka Mladića i Željka Ražnjatovića Arkana. Spomenuo je  kako je njegova supruga Ceca Veličković, poznata turbo-folk zvijezda izrazivši  ujedno nadu da 15-godišnjaci tu glazbu ne slušaju. Rekao je kako je Ceca uz Lepu  Brenu i još neke “prekodrinske” zvijezde poticala, ohrabrivala i zagovarala napade  na Hrvatsku i zvjerske  zločine nad hrvatskim narodom.
– Vukovar, grad heroj, pao  je u ruke daleko brojnijem i  naoružanijem neprijatelju, a  ono što se tamo dogodilo,  najstravičniji je zločin u  ovom dijelu svijeta od Drugoga svjetskog rata na ovamo. Nevine žrtve ne smiju  biti zaboravljene, kao ni heroji kojima svi zajedno dugujemo slobodu koju uživamo.
– Ante Gotovina, naš general, svima nam je poznat,  ali tu je još puno heroja. Neke od njih i vi susrećete na  ulici, a da ni ne znate tko su.  Ne smijemo zaboraviti ni one  koji su dali najvrjednije što  su imali za slobodu – svoje  živote – zaključio je Ramljak  kojeg su 15-godišnjaci bez  riječi u tišini slušali punih  45-minuta tijekom kojih je  iznio sve najvažnije podatke  o Domovinskom ratu i nastanku Republike Hrvatske.