Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Šarić potpredsjednik HSS-a, Zubović se vraća u Županiju

20.03.2016. 23:00
Šarić potpredsjednik HSS-a, Zubović se vraća u Županiju


Lokalna je organizacija HSS-a dobila i dvije članice u Glavnom odboru stranke, a to su Jelena Gulan i Irena Devčić, predsjednica zadarskog ogranka, a Željan Kalac, tajnik Županijskog odbora, imenovan je u Nadzorni odbor stranke
HSS je na izbornoj skupštini dobio novog predsjednika Krešu Beljaka, aktualnog potpredsjednika stranke, a te su se promjene odrazile i na Zadarsku županiju. Čelnik Županijskog odbora HSS-a, Zdravko Šarić, izabran je za potpredsjednika stranke, što je veliko priznanje ovoj organizaciji, nakon čega su i sami poručili kako je ovo najveći uspjeh zadarske organizacije od njezina osnutka, osobito zbog činjenice da je Šarić jedini potpredsjednik iz Dalmacije.
Lokalna je organizacija HSS-a dobila i dvije članice u Glavnom odboru stranke, a to su Jelena Gulan i Irena Devčić, predsjednica zadarskog ogranka, a Željan Kalac, tajnik Županijskog odbora, imenovan je u Nadzorni odbor stranke.
Pregovori o koaliciji
Ovako osnažen rejting trebao bi županijskom HSS-u ojačati i pregovaračke pozicije sa lokalnim HDZ-om s kojim će vjerojatno u koaliciju na lokalnim izborima. HSS je, naime, u veljači 2012. godine raskinuo koaliciju s HDZ-om, a Zubović je tada poručio kako više ne žele biti u ponižavajućem odnosu: “Tolerirali smo sva nejavljanja i nemogućnost kontakta s predsjednikom Županijskoga HDZ-a, jer smo razumjeli prezauzetost ministra, no svemu jednom dođe kraj, pa i ministarskoj poziciji, ali i našoj toleranciji” – kazao je Zubović Kalmeti.
No, novi odnos snaga na nacionalnoj razini, odnosno partnerstvo HDZ-a i HSS-a, zacijelo će se odraziti i na lokalnu suradnju jer je HSS svjestan da sami na lokalnim izborima ne mogu postići osobite rezultate. O tome će se u stranci tek razgovarati nakon izbora novog predsjednika koji će se, kaže Zubović, najprije sastati s predsjednikom HDZ-a, Tomislavom Karamarkom.
Od Zubovića, koji je ujedno član Glavnog odbora stranke, saznajemo za još jednu veliku promjenu u radu lokalnog HSS-a, a ta je njegov povratak na dužnost vijećnika u Županijskoj skupštini. Bez ovog je mandata ostao 17. travnja prošle godine na sjednici Županijskog odbora HSS-a kada je njegovo mjesto preuzeo čelnik ŽO-a, Zdravko Šarić. Povod su im, kazali su tada u stranci, bila samo dva Zubovićeva javljanja za govornicom u dvije godine rada u Skupštini, i to sa pitanjima vezanim isključivo uz općinu Kolan.
 Aktiviranje mandata
No, čini se kako su se on i Šarić nakon izbora u središnjici dogovorili i oko ovog mandata, jer Zubović kaže:
– Ovih dana podnosim zahtjev za aktiviranjem mandata u Županijskoj skupštini, o čemu sam se već dogovorio sa gospodinom Šarićem. Nastavljamo s radom na terenu jer će nakon promjene rukovodstva sigurno biti i promjena na terenu obzirom da naš novi predsjednik ima sasvim drugačiji pristup na terenu. Način rada u stranci će se promijeniti i ubuduće ćemo na izbore ići po principu jedan član jedan glas. Drago mi je zbog ovih promjena jer one za nas predstavljaju veliku prekretnicu, došli smo u situaciju ili će nas biti ili neće. U Zadru i županiji sada krećemo s jednim novim elanom, ojačani novim rukovodstvom i ciljevima za jačanje stranke i pripremu za lokalne izbore. Naši su članovi dosta zastupljeni u glavnim tijelima stranke, što nam je veliko priznanje, ali i motiv za još bolji rad – kaže Zubović.