Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Stigao električni automobil Volkswagen Up vrijedan 175 tisuća kuna

20.03.2016. 23:00
Stigao električni automobil Volkswagen Up vrijedan 175 tisuća kuna


Ravnatelj škole Tihomir Tomčić rekao je kako će se na ovom vozilu obučavati njihovi i učenici Srednje škole Benkovac, potom njihovi i drugi nastavnici mehanike i automehatronike, ali i ovdašnji serviseri automobila
Strukovna škola Vice Vlatkovića zaprimila je jučer 100 posto električno vozilo Volkswagen Up, koje joj je isporučio njihov hrvatski distributer, tvrtka Auto Hrvatska automobili. Kupnju vozila je sa 100 tisuća kuna sufinancirala Zadarska županija, dok je ostatak od 75 tisuća kuna dodala ova škola i to od vlastitog novca. Ravnatelj Strukovne škole Tihomir Tomčić kazao je kako će se ovaj automobil koristiti za edukaciju njihovih učenika, ali i onih Srednje škole Benkovac.
– Iako su se neki naši profesori već u Njemačkoj obučavali za potrebe izvođenja nastave za zanimanje automehatroničara za ova vozila, posjedovanje Volkswagen Upa omogućit će da to nauče još bolje. Zbog isporuke ovog automobila, već od danas do srijede u Vlatkovićevu školu došlo je 40 nastavnika mehanike i automehatronike iz cijele Hrvatske, koji će se također obučavati za potrebe nastavnoga procesa na njemu – istaknuo je Tomčić, koji je najavio kako će ovo vozilo svakako koristiti i kroz sustav cjeloživotnog obrazovanja.
– Svi poduzetnici u automehaničarskoj djelatnosti odavno su završili svoje obrazovanje, no nisu imali prigodu educirati se o električnom vozilu. I njima ćemo ponuditi da steknu ta znanja – rekao je Tomčić, ravnatelj škole čije projekte već godinama značajno pomaže Zadarska županija. Potvrdio je to i Ivan Šimunić, županijski pročelnik Odjela za društvene djelatnosti.
– Redovito pratimo ovu školu oko novih i inovativnih projekata, čak bih rekao i pionirskih projekata. Nije im teško pomagati, budući da se radi o jednoj od najboljih škola u županiji i u Hrvatskoj – naglasio je Šimunić te dodao kako će Županija će i dalje pratiti ovakve projekte koji poboljšavaju sustav obrazovanja.
 Govoreći o ovom električnom vozilu direktor zadarske podružnice Auto Hrvatska automobili Joško Košta rekao je kako to vozilo ima snagu od 60 kW, a kada mu je baterija napunjena do kraja, može prijeći 160 kilometara.
– Ako mu se baterija puni brzim punjačem, već za pola sata napuni se 80 posto baterije, dok za potpuno punjenje treba oko četiri sata – otkrio je Košta, koji je pohvalio Strukovnu školu na prepoznavanju ove tehnologije u razvitku automobilske industrije.