17 °C
Online izdanje
Nedjelja, 25.lipnja 2017.
Vi ste ovdje:  Home » Događaji
RSS feed
Današnji broj
Događaji
Povratak
Hrvatska ima najkvalitetniju hranu na svijetu
Piše: Marina Šaponja
Foto: Zvonko KUCELIN

Na Doručku s hrvatskih farmi u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije kojem su nazočili ravnatelj Zdravko Barać i ministar Tomislav Tolušić posluženi su i predstavljeni mahom proizvodi velikih hrvatskih tvrtki, dok lokalni OPG-ovci i mali proizvođači nisu došli do izražaja.

Dukat, Vrana, Cromaris, Pik, Tvornica kruha Zadar i redom velike tvrtke na Doručku su predstavili paletu svojih proizvoda, a lokalni mali proizvođači, prvenstveno OPG-ovci na čije bi se poljoprivredne proizvode trebalo staviti naglasak kada je riječ o predstavljanju tradicionalnih domaćih i kvalitetnih proizvoda, nisu nazočili ovom događaju. Spojiti tradicionalni hrvatski doručak s turizmom ideja je koju se dugo želi provesti u djelo, no bez prisustva lokalnih proizvođača teško je ponuditi raznoliku i kvalitetnu paletu proizvoda.

- Posljednjih 10-ak godina kao da nam je slađe postalo ono što uvezemo iz drugih država. Danas imamo priliku ponovno se vratiti domaćoj hrani i probuditi svijest kako kupnjom domaće hrane kupujemo najkvalitetniju i najispravniju hranu i pomažemo lokalnim ribarima, poljoprivrednicima, rekao je ministar Tolušić.

Na Doručku s hrvatskih farmi posluženi su tradicionalni domaći poljoprivredni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, jaja, med i kruh s oznakama Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Med iz Lijepe naše, Jaja hrvatskih farmi i Kruh hrvatskih polja, te proizvodi specifični za Zadarsku županiju, ribe i riblje prerađevine, proizvodi OPG Babac, Sirane Gligora... Po prvi put su na Doručku s hrvatskih farmi sudjelovali i predstavnici iz riboprerađivačke industrije, pod motom "jedi što vrijedi".

Ministar Tolušić i ovom je prilikom istaknuo kako Hrvatska ima najkvalitetniju hranu na svijetu.

- Inicijativa je da domaća hrana, osim na stolovima naših građana bude u ponudi hotela, ugostiteljskih objekata, što će ujedno omogućiti i otvaranje novih pogona, radnih mjesta, poticanje domaće proizvodnje te rast gospodarstva, rekao je ministar.

U ime domaćina, Zadarske županije, okupljenima se obratio i župan Stipe Zrilić.

- Poljoprivredni sektor treba organizirati da bude što kvalitetniji i povezan s našim rastućim turističkim sektorom. Prirodne karakteristike naše županije su takve da imamo zeleni potencijal polja i plavi potencijal mora, a turističke brojke su svake godine sve bolje. Trebamo iskoristiti prirodne potencijale koje imamo i zadržati ljude da žive na polju i od polja. Malo pomalo u tome i uspijevamo, istaknuo je Zrilić.

Komentari (1)

korda, prije 93d 11h
Koji primjer bezocne lazi!!! Hranimo se jednako lose kao Ukrajinci ili Rumunji. Bolestine koje nas ubijaju vise negom igdje u EU, dijelom su i zbog lose prehrane, odnosno lose hrane kojom smo zatrpani, sto iz uvoza, sto iz vlastite otrovne proizvodnje. E, ali, ovaj uzime kao mjerilo par postotaka proizvodnje hrane. Koji idiotizam.
Komentiranje više nije dostupno
Copyright © 2008. Zadarski list Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Marketing
Powered by Sitestudio.hr