Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Neki SDP-ovci ponovno žele uvesti hrvatskosrpski jezik!”

20.03.2017. 23:00
“Neki SDP-ovci ponovno žele uvesti hrvatskosrpski jezik!”


Sukošanci su 27. godina postojanja svoje Općinske organizacije HDZ-a obilježili na poseban dan – blagdan svetog Josipa i na dan kada je 1990. godine održan HDZ-ov skup na Trgu Gornja vrata, na kojem se učlanilo više od 500 Sukošanaca.
Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća za poginule hrvatske branitelje, predsjednik Općinskog vijeća i sukošanskog HDZ-a Tomislav Dražić prigodnim govorom u Domu Mladeži otvorio je svečanu proslavu, a načelnik Ante Martinac govorio je o općinskim projektima.
– Kad je riječ o kanalizaciji, završili smo nultu i prvu fazu, uskoro očekujemo pridruživanje aglomeraciji Zadar i ukupno 200 milijuna kuna za završetak projekta. Gradit ćemo nove vrtiće u Gorici i Sukošanu, Vatrogasni dom u Debeljaku i infrastrukturu u novom naselju Debeljak za stambeno zbrinjavanje mladih, najavio je Ante Martinac, kandidat HDZ- a za starog-novog načelnika.
Nazočnima se obratila saborska zastupnica Grozdana Perić, predsjednik Mladeži HDZ-a Josip Bilaver, pomoćnik ministra Olega Butkovića, te aktualni dožupan Božidar Longin, kandidat HDZ-a za župana.
– Sloboda hrvatskog jezika izborena je sa slobodom drage nam domovine, u Domovinskom ratu, a u Deklaraciji je, kako kaže akademik Radoslav Katičić, stvorena podloga za Domovinski rat s njegovim besprimjernim junaštvima i za državu koja je njime izborena, kazala je vijećnica Stipana Banić iz Gorice, u svom obraćanju u povodu 50. obljetnice objavljivanja Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog jezika.
Već dulje vrijeme, istaknuto je, organizirane skupine, među kojima i poznati mladi SDP-ovac Bojan Glavašević i njegovi suradnici iz Bosne, Crne Gore i Srbije, krstare po “regionu” i raspravljaju o “štokavskom književnom jeziku”, odnosno “srpskohrvatskom jeziku”, zbog čega se hrvatskoj javnosti, hrvatskim kulturnim i znanstvenim ustanovama obratio prof. Mile Mamić, upozoravajući na današnje prijetnje hrvatskom jeziku te na poricanje njegove povijesne samobitnosti, zbog političkih i geostrateških interesa. Nijekanje hrvatskog jezičnog identiteta povreda je ustavnog poretka RH i mogući izvor njezine nestabilnosti, zaključio je prof. Mamić.
– Gospodo draga, treba nam ponovna uspostava Vijeća za normu hrvatskog standardnog jezika, kojeg je ukinula Vlada iz 2012. godine, i zakoni koji će štititi službeni jezik u javnoj uporabi, a to većina europskih zemalja ima. Treba nam zajednička jača skrb o jeziku, počev od one osobne razine pa na svim višim razinama našeg življenja i djelovanja, poručila je Stipana Banić, s porukom “Ljubi, rode jezik iznad svega. U njemu živi, umiraj za njega!”