Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

S djecom prošetali i poznati Zadrani

20.03.2017. 23:00
S djecom prošetali i poznati Zadrani


Međunarodni dan osoba s Down sindromom svečano je obilježen i u Zadru. Dvorana na Višnjiku bila je pretijesna za sve one koji su došli na veliku svečanost kako bi dali podršku osobama s Downim sindromom, kao jednakima u društvu. Podršku su dali i čelni ljudi Grada Zadra i Zadarske županije na čelu s gradonačelnikom Božidarom Kalmetom i dožupanom Božidarom Longinom.
Svečanost je počela modnom revijom, šetnjicom zvijezda i zvijezda. S djecom, članovima Udruge za Downov sindrom Zadarske županije prošetali su poznati Zadrani iz svijeta sporta, glume, politike…
Udruga za Downov sindrom Zadarske županije osnovana je 2007. godine, na inicijativu roditelja djece koji su se organizirali u cilju međusobne pomoći s ciljem unaprijeđenja zdravstvene i socijalne skrbi, obrazovanja i zapošljavanja te aktivnog uključenja osoba s Downovim sindromom u društvenu zajednicu.
– Ove godine proslavljamo i 10. godišnjicu rada naše udruge. U našoj udruzi, tražeći primjere u razvijenim zemljama Europe i svijeta, koristili smo najmodernije oblike rada s djecom s Downovim sindromom. Danas mogu reći kako smo zadovoljni, čak i ponosni, iako postoji puno toga na čemu trebamo raditi, poput srednjoškolskog obrazovanja, zapošljavanja, samostalnog stanovanja, poručila je okupljenima predsjednica Udruge Suzana Periša i dodala:
– Nas roditelje naša djeca su naučila najvažnije životne lekcije. Mene su naučili kako je sindrom samo sindrom, a iza toga postoji jedna predivna osoba. Bez obzira što su naša djeca toliko različita, neki od njih govore, drugi ne, neki pišu i čitaju, drugi ne, ali to je najmanje bitno. Najvažnije je što sva djeca u sebi imaju jedno bogatstvo da nas nauče puno toga, samo ako ste spremni malo drugačije gledati na to.
Svjetski dan Downovog sindroma obilježava se 21. ožujka iz razloga što se kod Downovog sindroma 21 kromosom pojavi trostruk, 21. i 3. Savršen datum za obilježiti ovaj dan.