Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Higijena nogometaša

20.04.2011. 22:00


STIPE BOŽIĆ – LEGENDA
Odlična HTV-ova emisija “Nazovi  112” emitirana je u četvrtak. Dječak se s  prijateljima pentrao po planini iznad  Dubrovnika, pa se bidan polomio, došla  Gorska služba spašavanja i spasila ga.  Sada je sve jednostavno nama koji to  gledamo na televiziji, udobno zavaljeni  u svoje fotelje, ali to je vrlo ozbiljno bilo.  Emisija je odlično snimljena. Izmjenjuju  se kratki kadrovi dječaka, spasilaca, djelatnika hitne,  policije, mame… A da bi sve bilo super do kraja,  pojavljuje se i legendarni Stipe Božić. Kada god je taj  čovjek na televiziji, možete biti sigurni da ćete gledati  nešto iznadprosječno. HTV treba sredstva za produkciju  davati njemu, a ne zvijezdama koje pjevaju i plešu, a da  i ne spominjemo golemu potrošnju za, da prostite,  emisiju “Lijepom našom”.
Ipak, imam i jedan prigovor. Mali dječak koji nam  opisuje svoju avanturu koja se mogla i loše završiti, ipak  ne bi trebao na sebi imati majicu na kojoj piše “zombie  at night”.
DOBAR FILM, A NIJE AMERIČKI
Znate li koji je to film “Ikke naken”. Dabome da ne  znate. Nisam znao ni ja dok ga HTV nije emitirao  prošlog tjedna u ciklusu filmova za djecu i mlade, samo  što se po naški zove “Boja mlijeka”. Nisam ni dijete, a  ni mlad, ali sam ga malo pogledao i ugodno se  iznenadio. Selma ima 11 godina, smatra da bi se ljudi  trebali razmnožavati diobom kao jednostanični organizmi i odluči zanemariti dečke i posvetiti se  znanosti. Ali, tu je dječak Andy koji joj se sviđa, što ona,  naravno, ne želi priznati. Oni se druže, šetaju i vode  pametne razgovore. On je pita što bi željela postati u  životu, a ona kaže: “Dobitnica Nobelove nagrade.” “To  je sigurno dobro plaćen posao”, veli on i nadodaje:  “Onda bi ja mogao biti tata koji je kod kuće. To kod  mene ne pali”, kaže ona. Dražesno, zar ne? Onda igraju  badminton i ona ga pita je li u čovjekovu životu važnije  rođenje ili smrt, i nastavi: “Zbog tebe shvaćam pojave.  Zbog tebe mislim jasnije. Toliko jasnije da sam sama  sebi draža. Utječem li i ja tako na tebe?” Itd, itd. Možda  je sve ovo malo metafizički, ali meni se ovaj film jako  svidio, a onda sam pročitao da je isti osvojio Srebrnog  medvjeda na  prestižnom festivalu u Berlinu i još pregršt  nagrada po svijetu. A i nema neke radnje. Nema  tučnjave, seksa, psovanja, politike, nasilja, bejzbola, a  nije ni američki. Norveški je. To sigurno ne može biti  tako dobar film kao “Sam u kući”. Zbilja. Dugo ga  nismo vidjeli.
TKO SU TI UMORNI LJUDI?
Imam ja jedan princip pri pisanju ove kolumne.  Volim vesele stvari i zafrkanciju pa stoga manje – više  biram komentirati one stvari koje me mogu nasmijati,  a političke emisije sigurno ne spadaju u tako nešto.  Ustvari, takve me stvari više bacaju u depresiju i nagone  na plač, osobito onda ako gledatelji koji teško vladaju  riječima telefoniraju i postavljaju pitanja, a među  gostima se nalaze ljudi koji će sve iskoristiti za vlastitu  političku afirmaciju. Ali, što sam ono htio reći? E, da.  Gledam malo Bilićev “Puls nacije” – gosti u stolicama, a  iza njih publika. Što ta publika predstavlja? Niti smiju  postavljati pitanja, niti plješću, niti se smiju… Što su oni  tu? Nekakvi svjedoci? Javno mnijenje? Znam da su  svojevremeno za “Brojke i slova” davali nešto novaca za  sjedenje i pljeskanje, ali oni su bar u svemu tome imali  neku ulogu. A ovi nesretnici? Sjede, šute i tupo bulje  ispred sebe, misleći “koliko novaca zarađuju ovi ljudi  koji se ispred nas svađaju?”. Pa nije ni čudo da izgledaju  tako posr.. Pokislo.
NAJVEĆA NOGOMETNA TAJNA JE KONAČNO  OTKRIVENA!!!
U “Studiju 45”, talk showu na RTL2, nema tužne  publike. Ustvari nema nikoga osim voditeljice i par  gostiju. Ovog su ponedjeljka gostovali Ćiro Blažević i  njegov “sin” Igor Štimac. Malo su pričali o Nogometnom savezu što me ništa nije zanimalo, malo o  aktualnoj političkoj situaciji što bi bilo bolje da nisu, ali  onda je otkrivena svjetska nogometna tajna No.1.  Zašto se oko nogometaša motaju zgodne djevojke? Ja  sam mislio da je to zbog naročite ljepote, šarma ili  inteligencije koji krase nogoloptače, ali nam je Ćiro  otkrio o čemu se u stvari radi. Tajna je u higijeni!  Nogometaši su tako uspješni isključivo zato što se,  kako kaže Ćiro, redovito peru. Oni se nakon treninga  (koji je 2X dnevno) tuširaju i zato su cure lude za njima  tako čistima i mirisnima. Ja se pak tuširam 2X  mjesečno pa nije ni čudo da se ovako smrdljiv i  zapušten još nisam oženio. Neka. Važno je da cure nisu  tu radi novaca koje zarađuju ti nogometaši. Ma nisu  sigurno! Kao što je sigurno da se Jacquelline Kennedy  udala za Aristotela Onassisa zbog njegove visine i  ljepote, a ne zbog njegovih milijuna. Jest. Sto posto.
[email protected]