Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kišni Dani sunca

20.04.2012. 22:00
Kišni Dani sunca


Sve se radi po pravilima HACCAP – sustava, imamo svoj pogon, domaće svinje, a slavonski kulin radimo po zaštićenoj tradicionalnoj recepturi koju propisuje Udruga kulen-kulin. To su sol, paprika, bijeli luk i meso i to bez aditiva i pojačivača okusa, rekao je Bošnjaković


Uz pravo proljetno promjenjivo vrijeme jučer su na Narodnom trgu započeli proljetni Dani sunca u organizaciji udruge Eko-Zadar. Sajam zdrave hrane i tradicijskih proizvoda po 23. put je opravdao svoje postojanje – promocija malih proizvođača autohtonih ekološki uzgojenih proizvoda te poticanje njihove konzumacije. Kako je to ukratko sročeno u motu sajma – “Živjeti dobro!”.
Kameni suveniri
Bilo je vrlo zanimljivo jučer na kišnim Danima sunca – svaki put bi sa suncem na sajam trenutačno izašli i brojni građani i turisti, kao da su se skrivali u “mišjim rupama” dok pljusak ne prođe. S novim pljuskom, sakrili bi se opet i tako iznova nekoliko puta.
Tako i izlagači – pokrij proizvode, otkrij proizvode… Igra vremena sa ljudima na sajmu jučer kao da je održavala nestabilnu situaciju u gospodarstvu, proizvodnji, ponudi i potražnji. Ali, kao i u gospodarstvu, ni na Danima sunca najuporniji se nisu dali smesti.
Brojnim turistima proizvodi su predstavljeni na raznim jezicima, a i sami proizvodi sto jezika govore.
Ovog puta na Danima sunca nema maslinovog ulja, ali ima kamenih uljanica iz novog zadarskog obrta Kamen-dizajn. Kako je rekla Barbara Pletikosić na štandu Kamen-dizajna i Ljekovitog bilja Jerkin, uljanice su na 2. Festivalu suvenira Zadarske županije bile suvenir grada i suvenir županije.
– Prvi put smo na Danima sunca i to nam je jako dobro za prezentaciju, posebno zato što smo relativno novi. Svi proizvodi su ručno rađeni u takozvanoj kućnoj manufakturi, a istovremeno su uporabni i ukrasni, rekla je Barbara, supruga Marija Pletikosića, vlasnika obrta.
Uz uljanice, tamo su i kameni mužari, prstenje za salvete, vaze, svjećnjaci, križevi, satovi, kamene sličice…
Sve je to zainteresiralo i grupu dječice iz DV Galeb, Radost koja su jučerašnju šetnju upotpunila posjetom sajmu. Kako su rekle njihove odgojiteljice teta Milica i teta Danijela, zadnjih dana u vrtiću, uoči Dana planeta Zemlje, puno pričaju o ekologiji.
Na štandu do Kamen-dizajna, smjestila se prirodna kozmetika Kasiopea koja u Zadru već ima brojne obožavatelje.
Gazdarica Maja Škrinjar pojasnila nam je kako sa ženskim dijelom obitelji Škrinjar, majkom Katicom i sestrom Anom, brzo napreduju sa svojim gospodarstvom.
– Otvorili smo jednu trgovinu u centru Zagreba, sad otvaramo još jednu na Korčuli, gdje imamo i svoje masline. Izgradili smo veliki pogon kod Bjelovara, povećali broj košnica, imamo svoje orahe i kamilicu, planiramo još povećati nasade ljekovitog bilja, imamo novu web-stranicu, šestero zaposlenih i niz novih proizvoda. Može se reći da je to progresivni napredak za jedno obiteljsko gospodarstvo, ali to je tako kad radiš nešto što voliš. Nas vodi upravo vjera u to što radimo, kazala je Maja Škrinjar.
Mirisi bilja i kobasica
Uz već popularni prirodni dezodorans, ulje za tijelo i kreme za lice, Kasiopea je izložila i nove proizvode, poput tonika za lice od metvice, kadulje i kamilice, kremu za bebe i ulje za kosu.
Ljekovito bilje mirisalo je i na štandu Sapunoteke iz Šibenika. Losioni, mirisne soli, ali prvenstveno sapuni raznih vrsta, boja i oblika, rađeni od maslinovog ulja na tradicionalan način, stigli su iz Šibenika, a prezentirao ih je Ivan Milišić. Proizvode Sapunoteke krase oznake: “eko ambalaža”, “nije testirano na životinjama”, “vegan proizvod”, “ručno rađeno” i “domaći sastojci”.
Kao i obično, velika gužva je vladala na štandu Kulin iz Piškorevaca kod Đakova.
Kulin, kulinova seka, dimljena pečenica, čvarci, dimljena slanina i slavonske kobasice… Mirisi i okusi Slavonije Zadrane sve jače privlače, a Mato Bošnjaković iz Piškorevaca već 6. put sudjeluje na Danima sunca.
Njegova se obitelj već 20 godina bavi proizvodnjom suhomesnatih slavonskih proizvoda, a zadnjih 5 godina imaju registriran obrt.
– Sve se radi po pravilima HACCAP – sustava, imamo svoj pogon, domaće svinje, a slavonski kulin radimo po zaštićenoj tradicionalnoj recepturi koju propisuje Udruga kulen-kulin. To su sol, paprika, bijeli luk i meso i to bez aditiva i pojačivača okusa, rekao je Bošnjaković.
Degustirali su se i kupovali i domaći keksi i likeri Drage i Jolande Drmić, smokvenjaci Eugena Novakovića, cvjetna sol Solane Nin, likeri i rakije Branke Aralice, Bokunovi voćni sokovi i džemovi te cetinski sir Alkar.
Sajam se nastavlja i danas od 8 do 15 sati, a ova dva dana ukupno sudjeluje 12 izlagača – OPG Drago Drmić, Ljekovito bilje Jerkin i Kamen – dizajn iz Zadra, OPG Eugen Novaković iz Posedarja, Solana Nin d.o.o. i OPG Julijan Lonić iz Bibinja te OPG Aralica i Sapunoteka iz Šibenika, Bokun d.o.o. iz Splita, Batlan d.o.o. iz Otoka kod Sinja, Kulin iz Piškorevaca kod Đakova i Kasiopea iz Bjelovara.