Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zelena čistka u školskom dvorištu

20.04.2012. 22:00
Zelena čistka u školskom dvorištu


Željeli smo potaknuti učenike na razmišljanje. Pogotovo s obzirom na to da smo turistička škola, jer čist okoliš je vrijedan turistički resurs kojeg zaista trebamo čuvati. On možda nije sve, ali bez čistog okoliša sve je ništa, zaključila je Meštrić Molnar


Velikoj nacionalnoj kampanji Zelena čistka čiji je centralni dan u Zadru zakazan za danas, odazvale su se jučer i neke zadarske škole. Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar okupila je tako u jutarnjim satima četrdesetak učenika koji su zajedničkim snagama krenuli u čišćenje dvorišta svoje škole. Planove im nije pomutila ni kiša, iako je zbog nje akcija nešto kraće trajala.
“Zeleni korak”
– Podržavajući veliku akciju Zelena čistka odlučili smo najprije počistiti ispred svojih vrata, tako da smo organizirali čišćenje okoliša naše škole. Svi učenici dobili su svoje vrećice za smeće, rukavice pa su zavrnuli rukave i bacili se na posao koliko su mogli zbog vremena, ukratko je opisala akciju Tanja Meštrić Molnar, profesorica u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi, koordinatorica njihove međunarodne Eko-škole.
Čišćenje je, kako je kazala Meštrić Molnar, imalo cilj i edukaciju o važnosti čistog okoliša.
– Željeli smo potaknuti učenike na razmišljanje. Pogotovo s obzirom na to da smo turistička škola, jer čist okoliš je vrijedan turistički resurs kojeg zaista trebamo čuvati. On možda nije sve, ali bez čistog okoliša sve je ništa, zaključila je Meštrić Molnar.
Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar i inače je aktivni sudionik ekoakcija pa se tako sada pridružila i akciji “Zeleni korak” putem koje se prikuplja otpadni papir, a ove godine sudjelovali su i u projektu „Priroda liječi” u sklopu kojeg su učenici sušili ljekovito bilje te potom od njega pravili čajeve ili ga koristili za herbarij.
Crtanje na recikliranom papiru
Akciji Zelena čistka sa čišćenjem svog okoliša odazvala se i Osnovna škola Bartula Kašića. Osim toga, učenicima je održano interaktivno predavanje na temu ekologije, pa su tako putem prezentacije mogli saznati kako pravilno razvrstavati otpad, a sudjelovali su i u likovnoj radionici crtanja planeta Zemlje na recikliranom papiru.
– U suradnji s udrugom Eko-Zadar, Čistoćom, ali i roditeljima koji uvijek podržavaju sve naše akcije, organizirali smo ekološke radionice. Evo djeca upravo sada na recikliranim papirima oslikavaju Zemlju svatko na svoj način, nakon čega izlazimo vani i krećemo u akciju čišćenja, ukratko je opisala veselu atmosferu koja je jučer vladala u OŠ Bartula Kašića.
Akciji čišćenja odazvali su se svi aktivi četvrtih razreda, no akciji su se mogli odazvati i drugi učenici, i to čisteći svoje ormare i stolove.
Čistio se tako jučer sav okoliš oko škole, a da bi im to bilo što jednostavnije Čistoća je mladim čistačima, kojih je bilo devedesetak, osigurala i adekvatne kontejnere. Također, škola je u trajno vlasništvo od ove gradske tvrtke dobila i tzv. papirke koji su već postavljene po učionicama i u koje će se skupljati odbačeni papir te potom prosljeđivati na otpad.
– Želimo na ovaj način kod djece pobuditi svijest o ekologiji i ako samo jednom djetetu nešto ostane u memoriji već smo nešto napravili, zaključila je učiteljica Elza Nadarević Baričić.