Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Na motorima obilaze mjesta stradavanja svojih pripadnika diljem Hrvatske

20.04.2016. 22:00
Na motorima obilaze mjesta stradavanja svojih pripadnika diljem Hrvatske


Tijekom puta koji će završiti 28. travnja u vojarni Dračevac, na dan osnivanja brigade, obići će 25 lokacija na kojima su stradali njihovi suborci
Petorica članova Moto kluba 4. gardijske brigade iz Zadra, krenula su jučer na manifestaciju 25 krunica za 25 godina. Riječ je o moto karavani proslavljene 4. GBR kojom će se obići mjesta stradavanja njenih pripadnika diljem Hrvatske.
– Pripadnici 4. GBR krenuli su i Splita, a mi ćemo se s njima sastati u Gračacu. Tijekom puta koji će završiti 28. travnja u vojarni Dračevac, na dan osnivanja brigade, obići ćemo 25 lokacija na kojima su stradali naši suborci. Prošle godine smo u ovoj akciji spojili svih sedam gardijskih brigada čime smo još jednom odali počast, ne samo našim poginulim suborcima, nego i jedinstvu koje nas je prožimalo u ratu, rekao je pred polazak potpredsjednik kluba Viktor Pifat.
Kod Braline pumpe iznad Supernove ispratili su ih članovi brojnih zadarskih moto klubova koji su s njima odvozili rutu do Gračaca. Ideja je za ovu manifestaciju, kaže Pifat, sazrela prije tri godine.
– Gledali smo karavanu Prevlaka – Vukovar koja je vrlo uspješno spojila jug i sjever Hrvatske, podsjećajući na teške, ali i slavne dane Domovinskog rata. Po našem mišljenju ta karavana ipak nije spojila sva ona važna mjesta gdje bismo trebali odati počast našim poginulima pa smo se mi odlučili za ovu manifestaciju. Nije to vožnja da bismo vidjeli puta, nego potreba da se ne zaboravi doprinos hrvatskih branitelja i naše brigade u obrani Domovine, napose onih koji više nema među nama. Mi smo već ljudi u ‘zrelim’ 40-tim, 50-tim i čak 60-tim godina i već razmišljamo o tome da u klub uključimo i pomladak. Stoga se i nadamo da će ova manifestacija potrajati, rekao je Pifat.
Četvrtu GBR nekad su nazivali splitska, ali cijela je 2. bojna bila sastavljena pretežito od branitelja sa zadarskog područja. Vodili su teške bitke u zadarskom području, osobito prilikom obrane Kruševa i kasnije u operaciji Maslenica. Pifat naglašava kako je od 199 poginulih pripadnika brigade oko 40 posto poginulo upravo na zadarskoj bojišnici.
– Rat je bio težak i ostavio je posljedice i na preživjele. Mi smo zaljubljenici u motore i time smo se željeli maknuti iz kafića, kockarnica i drugih nama nepriličnih mjesta. Čak su nam strane i moto-zabave sa svim onim ludiranjima koja se vežu za bajkere. Nama je važno da se ne zaboravi sve ono što je 4. GBR učinila za obranu naše Hrvatske, zaključio je Pifat.