Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Protiv gradnje hidroelektrana na Balkanu

20.04.2016. 22:00
Protiv gradnje hidroelektrana na  Balkanu


– Zrmanja je posebna rijeka. Nije teška za veslanje, no s obzirom na njen krajolik, isplati se doći i iz Njemačke i veslati ovdje. Blizu mora ste, tu je Velebit, tu su kampovi, sve je na jednom mjestu i za jedan održivi turizam, poručio je Rok Rozman
Veslači, njih 20-ak, spustili su se jučer ujutro poznatom rafting rutom niz rijeku Zrmanju iz Žegara prema Muškovcima kako bi upozorili na masovnu izgradnju brana i hidroelektrana na području između Slovenije i Albanije, kojom se planira više od 2700 novih jedinica.
Niz Zrmanju su se spustili veslači iz Hrvatske, Slovenije i Engleske, a  turneja Balkan rivers na zadarsko područje pristigla je poslije veslanja na rijekama Savi i Soči u Sloveniji.
Među veslačima bile su i Tracey Birket i Sarah Evans, Britanke koje su u Zadarsku županiju pristigle prije nekoliko dana. Bile su u potpunosti zadovoljne onim što su vidjele.
Hrvatske rijeke ljepše od britanskih
– Ovdašnje rijeke su iznimno lijepe, puno ljepše nego kod nas. Jednostavno nismo mogle odoljeti da ne zaveslamo Zrmanjom. Krajolik je predivan i uživamo u svakom trenutku provedenom ovdje, kazala je Birket.
Toga je svjestan i pokretač ove turneje, Rok Rozman, ističući kako je Hrvatska jedinstvena po svom riječnom bogatstvu.
– Na relativno malom području imamo očuvane iznimne prirodne ljepote i visoku biološku raznolikost u odnosu na ostale članice Europske unije, pojasnio je Rozman, inače slovenski olimpijac, ali i biolog.
– Zrmanju smo prošli više puta do sada i zbog toga smo je i uključili u program. Jer, znamo kako je divna i koliko je značajno da je zaštitimo i za buduće generacije. Zrmanja je posebna rijeka. Nije teška za veslanje, no s obzirom na njen krajolik, isplati se doći i iz Njemačke i veslati ovdje. Blizu mora ste, tu je Velebit, tu su kampovi, sve je na jednom mjestu i za jedan održivi turizam, to je nešto najbolje što se može imati, poručio je Rozman, ističući važnost zajedničkog dogovora oko korištenja ovoga prostora, posebno kada su u pitanju dolasci turista.
A ako se ostvare najave oko izgradnje hidroelektrana, Zrmanja se može oprostiti sa svojim biodiverzitetom, poručio je. Takav scenarij dogodio se na rijeci Dravi u Sloveniji, pa su tako slovenski biolozi na vlastitom primjeru itekako osjetili posljedice takve politike.
Na Dravi nestalo 17 ribljih vrsta
– Na Dravi je nestalo je 17 ribljih vrsta. Mijenja se mikro klima, cijeli ekosustav i druge stvar, a na Zmanji će se to još više osjetiti, budući da je manja rijeka, pojasnio je Rozman.
Zahvaljujući kanjonima i slapovima Zrmanje, Rozman tu rijeku svrstava među jedne od najspektakularnijih za kajakarenje u ovom dijelu Europe. Ukoliko Hrvatska dopusti izgradnju novih hidroelektrana, to bi bio završni udarac ovoj ljepotici, zaključio je ovaj olimpijac.
O ljepoti rijeke Zrmanje i važnosti njenog očuvanja govorila je i Irma Popović Dujmović iz WWF Adria, svjetske organizacije za zaštitu prirode, inače jedne od članica ove međunarodne kampanje.
– Sa svojim teško dostupnim kanjonima, Zrmanja je jedna od naših najljepših i najtajanstvenijih rijeka, koju odlikuje iznimna biološka raznolikost sa 49 identificiranih vrsta riba, od kojih je osam endema jadranskog sliva. WWF već nekoliko godina provodi kampanju protiv novih hidroelektrana na Zrmanji, a Zrmanju je uvrstio i u ‘Sedam riječnih čuda Hrvatske’, kazala je Popović Dujmović, dodajući kako najveću prijetnju državi predstavljaju upravo planirane hidroelektrane i regulacija riječnog toka, iza čega slijede onečišćenje, uvođenje stranih vrsta te krivolov.