Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Uz svirku Morskih orgulja u Zadru “procvjetao” klavir

20.04.2016. 22:00
Uz svirku Morskih orgulja u Zadru “procvjetao” klavir


– Zahvalan sam svim izlagačima na sudjelovanju i na njihovim kreacijama koje su našoj rivi dale poseban sjaj i izgled. Ovom smo izložbom podignuli stupanj kvalitete i ljepote na rivi. Grad Zadar i Turistička zajednica grada Zadra prepoznali su ovu manifestaciju kao vrijedan zadarski horitkulturni spomenik, kazao je Ugrinić
Cvijet Zadra, vrtna izložba cvijeća, otvorena je jučer, a kako i priliči ovoj manifestaciji sam program otvorenja popraćen je brojnim sadržajima.
Sve što je dobro započene dobrom pjesmom, pa je tako svečano otvorenje na zadarskom Forumu započelo izvedbom hrvatske himne koju je otpjevao Duje Stanišić, član klape Kožino. Nastavilo se pjesmom “Zadarska riva” također u izvedbi klape Kožino, prigodnom, budući da je središte događanja upravo zadarska riva. Ona je, naime, jučer ujutro uređena maštovitim cvjetnim kreacijama brojnih komunalnih tvrtki iz Hrvatske, gostiju manifestacije kako bi građani Zadra i gosti mogli uživati u šarenilu boja i cvijeća.
Cvjetna turistička razglednica
Lenko Ugrinić, direktor Nasada, na jučerašnjem je svečanom otvaranju Cvijeta Zadra istaknuo kako je ove godine upriličen bogatiji program nego lani, a kao posebnost istaknuo je izložbu fotografija cvjetnih motiva postavljenu u Perivoju kraljice Jelene.
– Zahvalan sam svim izlagačima na sudjelovanju i na njihovim kreacijama koje su našoj rivi dale poseban sjaj i izgled. Ovom smo izložbom podignuli stupanj kvalitete i ljepote na rivi. Grad Zadar i Turistička zajednica grada Zadra prepoznali su ovu manifestaciju kao vrijedan zadarski horitkulturni spomenik, izjavio je Ugrinić.
Osim zadarske tvrtke Nasadi, cvjetne gredice na rivi uredile su tvrtke Kiviko iz Zadra, Zrinjevac iz Zagreba, Parkovi iz Varaždina, Nasadi i parkovi iz Splita, te komunalne tvrtke iz Karlovca, Šibenika, Osijeka i Virovitice.
Božidar Kalmeta, zadarski gradonačelnik, naglasio je kako ova izložba može biti poveznica s nagradom koju je Zadar nedavno osvojio kao najbolja europska destinacija.
– Izložba koja se proteže na 15 tisuća metara četvornih na rivi dolazi u najbolji trenutak kada Zadar slavi ovu veliku titulu, kazao je Kalmeta izrazivši uvjerenje kako će Cvijet Zadra postati tradicionalna izložba, te ju je proglasio otvorenom.
Na otvorenju je rečeno kako je Zadar poznat po svojoj hortikulturi i perivojima, a majstori na rivi nude umjetnička djela od cvijeća.
– Poslat ćemo cvjetnu turističku razglednicu u svijet, naglasio je Ugrinić.
Uz bok Florartu
Cvijet Zadra ove godine ima natjecateljski karakter. Stručni žiri je jučer ujutro imao puno posla prilikom odlučivanja čija je cvjetna gredica ljepša. Žiri u sastavu Dobrile Kraljić, Benka Kulonje i Daniela Segarića prvu nagradu za kreativni cvjetni izraz dodijelo je Zagrebačkom holdingu, podružnici Zrinjevac. Druga nagrada pripala je Kalegri hortikulturi iz Zagreba, a treća Flori Vtc iz Virovitice.
Nagrade, staklene plakete, posebno su za ovu prigodu izradili u Muzeju antičkog stakla, a uručili su ih gradonačelnik Kalmeta i direktor Nasada Ugrinić.
Na rivi je osim izložbenog postavljen i prodajni dio gdje su se predstavili brojni OPG-ovi i izlagači vrtne opreme.
Četverodnevna izložba obogaćena je predavanjima niza stručnjaka na području hortikulture, organizacijom stručnih vodstva kroz gradske perivoje što je lani izazvalo veliko zanimanje građana, te brojnim radionicama za djecu vrtićke i školske dobi.
Izložba je povezana s turizmom, pa su se jučer na zadarskom Forumu predstavile i eminentne hotelske kuće.
Na svečanom otvaranju sudjelovala su u djeca iz dječjih vrtića Sunce i Loptica koja su u zrak pustila balone, a Šime Strikoman svečanost je uveličao snimanjem milenijske fotografije cvjetnog motiva na Forumu.
Dakako, otvorenje manifestacije popratili su brojni građani i gosti, a na kraju je Ugrinić istaknuo kako se nada da će s vremenom ova manifestacija doseći popularni zagrebački Florart.