Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Najavljeni Eko dani Prirodoslovno-grafičke škole

20.04.2017. 22:00
Najavljeni Eko dani Prirodoslovno-grafičke škole


Učenici i profesori pripremili su niz radionica, kviz znanja, biciklijadu, Ekologijadu, snimanje fotografije učenika u formaciji “smile”, Eko košarkaški turnir, eko-sajam, obilježavanje Dana bez automobila i niz drugih zanimljivih događaja uz ugodno druženje
“Grad u zagrljaju mora”, geslo je ovogodišnje, 16. po redu ekološko-edukativne manifestacije Prirodoslovno-grafičke škole Zadar Eko dani 2017.
Učenici, profesori i ravnatelj škole tradicionalnu manifestaciju otvorili su na mulu uz “staru Ledanu” u Foši i najavili brojna događanja sportskog, kulturnog i zabavnog karaktera. Ravnatelj škole, Tomislav Grbin, kazao je kako je ove godine fokus manifestacije na našem najvećem blagu – moru, a Iva Prgić, učenica prvog razreda, interpretirala je prigodnu pjesmu Enesa Kiševića “A more ne mora”.
Na početku “Drvo nade”
– Želimo pokazati da škola nije zatvorena u četiri zida. Mi osjećamo naš grad, sudjelujemo u brojnim manifestacijama, posebice onim humanitarnim, a nedavno smo oslikali i zidove u predvorju rodilišta. Svrha ovih Eko dana je pokušati ovaj naš prelijepi grad, koji nije preizgrađen, koji ima ugodnu klimu i u kojem je zapravo privilegija živjeti, učiniti još ugodnijim za življenje, rekao je Grbin dodajući kako profesori i učenici ove škole nikada ne kritiziraju već daju prijedloge za rješenja problema koje uoče.
Grbin je istaknuo kako ovogodišnji Eko dani započinju 24. travnja sadnjom “Drva nade” u suradnji s tvrtkom Nasadi, a dodao je kako se suradnja škole u pripremama manifestacije nastavlja s Čistoćom Zadar, čije su predstavnice, Jasminka Vukasović i Vesna Đili, nazočile jučerašnjoj najavnoj konferenciji za medije. Vukasović i Đili izrazile su zadovoljstvo dugogodišnjom suradnjom s učenicima i profesorima škole.
– Učenici se educiraju o zelenilu, a svake godine posadimo i neko stablo što je jako dobro, rekla je Vukasović, a Đili je najavila kako će ove godine pozornost obratiti oslikavanju platnenih i papirnatih vrećica, materijala prihvatiljivih prirodi, za razliku od plastičnih koje se na koncu nađu i u moru.
Velika biciklijada
– Želimo čisto more i ekološki osviještene ljude, poručila je Đili. Školski knjižničar Ivica Antić kazao je kako manifestacija nije samo ekološko-edukativna već i zabavna.
– Priredit ćemo simpatičan šušur, a ove godine u planu nam je i svojevrsni susret ruralnog i urbanog. Kao i prethodnih godina organizirat ćemo i biciklijadu, košarkaški turnir, kviz… Bit će jako zabavno, rekao je Antić i najavu predavanja iz područja biomimikrije prepustio, kako je kazao “ocu Eko dana”, Edi Končuratu, bivšem ravnatelju škole.
Maturant i odlikaš ove škole, Filip Grdović, najavio je eko kviz znanja sličan popularnoj Potjeri: eko-Potjeru.
Upriličit će se i Eko-košarkaški turnir te uređenje okoliša čime će učenici pokazati da im je stalo do druženja i zelenila u kojem borave. Knjižničar Antić najavio je i razne radionice, eko-sajam, Ekologijadu, snimanje fotografije za koju će se učenici poredati u formaciju “smile”, zatim razna predavanja, izložbe, obilježavanje “Dana bez automobila” i veliku biciklijadu koja će se održati 26. travnja.