Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Obilježen Dan Općine Povljana i 20. godišnjica osnutka

20.04.2017. 22:00
Obilježen Dan Općine Povljana i 20. godišnjica osnutka


Općina Povljana, uoči blagdana svog zaštitnika sv. Jurja, obilježila je svoj dan i 20. godišnjicu osnutka. Na svečanoj akademiji načelnik Ivica Pogorilić, koji općinu vodi od samog osnutka, naglasio je kako se te 1997. godine, kada su uz veliki entuzijazam pokrenuli Općinu, dogodio, kako može slobodno reći, prijelomni i povijesni trenutak u povijesti njihova mjesta.
– Povljana prije 20 godina i Povljana sada – to su dvije potpuno različite slike istog mjesta. Kada se prisjetimo kako su izgledali uvjeti života, opremljenost i infrastruktura, dok Općina Povljana nije postala jedinicom lokalne samouprave, možemo zaključiti da smo u proteklom vremenskom razdoblju uložili jako puno truda da napravimo sve što vidimo oko sebe i tako uljepšamo i olakšamo zivot naših mještana te stvorimo sve preduvjete za ostanak mladih, priča Pogorilić, koji ističe da se za nekoliko dana otvara zgrada novog dječjeg vrtića “Povljanski tići”.
– Projekt je vrijedan 2,5 milijuna kuna, a financiraju ga Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, Općina Povljana i Zadarska županija. Uz završene projekte desalinizatora i rješavanja pitanja tekuće vode, izgradnje kanalizacijskog sustava, obnove Doma kulture te uređenja infrastrukture, Povljani uskoro predstoji uređenje trga u središtu mjesta te početak radova na eko-kampu Punta Nova, koji je Vlada Republike Hrvatske proglasila projektom od strateške važnosti, najavio je načelnik Općine.
Godišnja priznanja mahom su dobili povljanski gimnazijalci. Šestero učenika nagrađeno je zbog izvrsnih postignuća na županijskim natjecanjema: Ive Tičić, Adriana Tičić, Lovro Bačić, Klara Škoda, Noemi Maria Rumora i Tony Rumora. Sedmi nagrađeni je Marino Pernar, dugogodišnji zapaženi sudionik lovno-kinoloških natjecanja.
– Povljani je jedan od prioriteta zaustaviti iseljavanje mladih i motivirati ih da ostanu živjeti i raditi u ”svom mistu”. To će trajno biti naš zadatak jer su mladi, stručni, sposobni ljudi, puni novih ideja i energije, budućnost Povljane, zaključio je Pogorilić.