Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Osuđen na dvije godine zatvora jer mu je dokazano i “dilanje”

Autor: Minja Gugić

20.05.2010. 22:00
Osuđen na dvije godine zatvora jer mu je dokazano i “dilanje”


Nije prihvaćena njegova obrana prema kojoj je on rekao da mu je vaga služila za mjerenje laktoze s obzirom na to da je dijabetičar jer je utvrđeno kako su na vagi pronađeni tragovi heroina i kokaina što znači da je drogu i prodavao


Dean Veličković (37) jučer je na Županijskom sudu u Zadru zbog posjeda oko dva grama heroina i “dilanja” nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora i izrečena mu je i mjera obveznog liječenja od ovisnosti.
Veličković je proglašen krivim i osuđen na način kako mu je to i optužnicom zadarskog tužiteljstva stavljeno na teret.
Zadarski su policajci pretragom njegova stana pronašli vrećicu s oko dva grama heroina, vagu za precizno mjerenje s tragovima heroina i kokaina, manju količinu heptanona pomiješanog s cedevitom kao i manju količinu laktoze i fruktoze.
– Što se tiče heptanona prihvatili smo obranu optuženog koju smo i provjerili da je on u to vrijeme bio na heptanonskoj terapiji i da je uzimao 15 tableta dnevno. Međutim, ovo Sudsko vijeće nije prihvatilo njegovu obranu prema kojoj je on rekao da mu je vaga služila za mjerenje laktoze s obzirom na to da je dijabetičar.
Naime, u zagrebačkom Centru za krim vještačenja utvrđeno je kako su na vagi pronađeni tragovi heroina i kokaina. Dakle, vaga je služila za precizno mjerenje droge u cilju prodaje – zaključila je u obrazloženju presude predsjednica Sudskog vijeća, Dijana Grancarić.
Što se tiče otegotnih okolnosti, Sudsko ih vijeće nije našlo. Olakotnih je okolnosti bilo niz, pa je zbog toga u “slučaju Veličković” i primjenjen isntitut ublažavanja kazne jer je prema Kaznenom zakonu za ovo kazneno djelo predviđana zatvorska kazna od najmanje tri, pa do 12 godina.
A, olakotna okolnost koja je išla u prilog Deanu Veličkoviću jest činjenica da do sada nije bio osuđivan, da je u trenutku počinjenja kaznenog djela zbog svoje ovisnosti bio samnjeno ubrojiv, da je teški dijabetičar te mu je cijenjeno njegovo primjerno držanje i stav pred sudom.
Na ovu presudu s obzirom na to da je nepravomoćna i obrana i optužba imaju pravo žalbe.
Dean Veličković branio se sa slobode.