Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Strategija razvoja Ražanca razrađena na 300 stranica!

Autor: Branko Božić

20.05.2010. 22:00
Strategija razvoja Ražanca razrađena na 300 stranica!

Foto: Branko BOŽIĆ



Dokument ukupnog razvoja općine Ražanac na preko 300 stranica za iznos od 60.000 kuna izradila je poznata konzultantska tvrtka Micro-projekt d.o.o., a dokument sadrži tri strateška cilja: razvoj turizma kroz održivi razvoj i valorizaciju kulturno-povijesne baštine, razvoj malog i srednjeg poduzetništva te osiguranje preduvjeta povratka mlade populacije


Aktualni sat sjednice ražanačkog Općinskog vijeća bio je ispunjen vijećničkim pitanjima, gdje su uobičajeno po postavljenim upitima te traženju pojašnjenja prednjačili vijećnici Božo Čolak (HDZ), Ivica Katić (HSS) te Jure Kožul (SDP), na koje je većinom odgovarao načelnik Dragutin Miočić (HDZ). Pozornost vijećnika ipak je u odnosu na ostale točke bila u većoj mjeri usmjerena prema dvjema važnijim temama, onoj vezanoj na Program ukupnog razvoja općine Ražanac te onoj o proračunu za lanjsku 2009. godinu.
Projektni prijedlozi
Po onome što je u uvodu rekao načelnik Miočić, zbog nasušne potrebe izrade programa budućeg razvoja čitave općine Ražanac, krenulo se u posao izrade dokumenta ukupnog razvoja općine Ražanac, koji je na preko 300 stranica za iznos od 60.000 kuna izradila poznata konzultantska tvrtka Micro-projekt d.o.o. iz Stobreča kod Splita, koja osim svojih pet u Hrvatskoj, ima još 11 ureda na prostoru čitave jugoistočne Europe.
O svim odrednicama i potankostima navedenog programa vijećnicima je opširno govorio dipl. ing. arh. Alen Alija, voditelj regije unutar spomenute konzultantske tvrtke i jedan od suautora čitavog projekta koji sadrži 30-ak projektnih prijedloga. Po onome što je uz ostalo istaknuo Alija, dokument sadrži tri strateška cilja, a to su razvoj turizma kroz održivi razvoj i valorizaciju kulturno-povijesne baštine, razvoj malog i srednjeg poduzetništva, poljoprivrede, ribarstva, obrtništva i stočarstva te podizanje kvalitete života domicilnog stanovništva uz osiguranje preduvjeta povratka mlade populacije.
U raspravi je ustvrđeno da je riječ o projektu od iznimne te strateške važnosti za općinu Ražanac, koji će služiti na putu prema određenim državnim fondovima, a u skoroj budućnosti i institucijama Europske unije. Svi vijećnici su ga pohvalili i prihvatili, što se baš ne bi moglo reći za izvršenje proračuna za proteklu 2009. godinu.
Naime, po uvodnim riječima načelnika Dragutina Miočića te diskusiji vijećnika dalo se zaključiti da je unatoč provedenih dvaju rebalansa općinska blagajna na kraju lanjske godine, kad je riječ o prihodovnoj strani, od prvotno planiranih 16 milijuna kuna ostala uskraćena za oko 46 posto sredstava, dok su se u isto vrijeme rashodi penjali do 96,7 posto planom predviđenih sredstava. Točnije godina je okončana s prihodom od 7,5 milijuna te rashodom od 9 milijuna kuna.
Proračunske muke
– Shvatit ćete nas da smo lanjske predizborne godine radili puno više nego inače, vjerujući da ćemo se uspjeti pokriti. Pored toga znatan podbačaj se dogodio u sferi poreza, raznih potpora, komunalnog doprinosa i komunalne naknade, mjesnog samodoprinosa, katastarske izmjere i tako redom. Ipak, uz to što nas je kao i svih pogodila recesija, najbolnije i najproblematičnije za nas je bila je ostala naplata komunalne naknade, odvoza smeća i nove katastarske izmjere. Da smo to uspjeli naplatiti na kraju 2009. godine imali bi najmanje oko četiri milijuna kuna još u općinskoj blagajni. U ovoj ćemo godini nastojati biti racionalniji, bolje planirati i gospodariti s financijskim sredstvima, rekao je načelnik Miočić te pozvao na suradnju.
Vijećnik Ivica Katić (HSS) iz Krneze je izrazio svoje nezadovoljstvo glede izvršenja proračuna u prošloj godini.
– Imali smo deficit od 17,63 posto što je zaista zabrinjavajuće. Ja takvo što davno nisam čuo i vidio i ne znam čime će se pokriti taj manjak. Držim da mi ni ovogodišnji proračun od 12 milijuna kuna nećemo ostvariti. Učinimo nešto žurno dok ne doživimo fijasko. Režimo rashode počevši od naših vijećničkih naknada, plaća zaposlenika u općini, reprezentacije, telefona i mnogo još toga nepotrebnoga. Unatoč dobroj volji ja za ovakvo što ne mogu dignuti ruku, bio je izričit Katić.
Jure Kožul (SDP) iz Ražanca podržao je stav Katića, dodavši da je načelnik u svome uvodnom izlaganju bio iskren kad je priznao da je to bio izborni, a ne realni i stvarni proračun.
– Nemojmo se dovoditi u situaciju da nam ovako negativno poslovanje postane uteg oko vrata. Realnije planirajmo i nemojmo se maćehinski odnositi prema onim stvarima za koje nam je narod dao povjerenje, jer jednostavno se može dogoditi da nas u neka buduća vremena budu zbog naših propusta prozivala i naša pokoljenja, rekao je Kožul.
Za zaključak o izvršenju proračuna za 2009. godinu ruke su podignula desetorica vijećnika dok je Ivica Katić bio protiv.


 TURISTIČKI URED




Vijećnik Božo Čolak (HDZ) iz Krneze otvorio je raspravu te je tražio da mu se odgovori tko će i na koji način pristupiti obnovi zastarjele elektromreže. Čolak je još pitao postoji li mogućnost da se za planirano proširenje groblja u nekim mjestima vlasnicima okolnih parcela dodijele zamjenska općinska zemljišta.
Načelnik Dragutin Miočić je odgovorio da će se od HEP-a Elektre Zadar tražiti pojašnjenje što se planira učiniti s njihove strane vezano uz poboljšanje opskrbe. Što se tiče groblja prvo se trebaju obaviti razgovori mjesnih odbora i vlasnika parcela oko groblja.
Josipa Duševića (HDZ) iz Ljupča zanimalo je što se poduzima za početak ovogodišnje turističke sezone, na što mu je načelnik Miočić odgovorio da je otvoren Turistički ured u Ražancu te da bi sezona na ražanačkoj rivijeri trebala biti bolja od lanjske.