Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hrvatska je jedina zemlja na svijetu u kojoj je bespravna gradnja kazneno djelo

20.05.2011. 22:00
Hrvatska je jedina zemlja na svijetu u kojoj je bespravna gradnja kazneno djelo


Usvajanjem Zadarske deklaracije jučer je u Zadru završio 7. svjetski forumu  globalnih parlamentaraca za HABITAT. Predsjednik Globalnih parlamentaraca za Europu saborski zastupnik HDZ-a Jeko Rošin rekao je da je HABITAT jedan od najvažnijih projekata Ujedinjenih narodačemu svjedoči činjenica da mu predsjedava zamjenik glavnog tajnika UN-a. Globalni parlamentarci su dio HABITATA jer su upravo oni koji u svojim parlamentima kontroliraju proračune u kojima treba biti osiguran novac za poboljšanje uvjeta stanovanja.
Međutim, suprotno najavama, zaključci iz Zadarske deklaracije neće biti obvezujući za parlamente zemalja iz kojih dolaze globalni parlamentarci već će oni kako je rekao njihov predsjednik Peter Götz „gurati” zaključke zadarskog skupa u svojim parlamentima. No kako kaže  Rošin, Hrvatska je već ugradila neke od zaključaka prijašnjih skupova Globalnih parlamentaraca. Rošin je posbeno naglasio da je Hrvatska jedina zemlja na svijetu u kojoj se bespravna gradnja tretira kao kazneno djelo. Iako su zapriječene kazen i do 5 godina zatvora, a rok zastare iznosi 10 godina, ova zakonska odredba se skoro nikako ne primjenjuje.
Predsjednik Globalnih parlametaraca, zastupnik u Bundestagu Peter Götz nije htio komentirati namjeru Hrvatske da legalizira bespravnu gradnju na temelju zatečenog stanja. Peter Götz je samo dodao da je implementacija zaključaka i sa ovog skupa u domeni odgovornosti nacionalnih parlamenata.
Jerko Rošin je rekao da je zadarski skup do sad najveći i da su organizatori računali s dolaskom 60-tak ljudi, a u Zadar je došlo preko 120 parlamentaraca iz 30 zemalja. Oni su rasparavljali u dvije radionice od kojih je posebno zanimljiva bila rasprava o razvoju gradova u priobalju. Odgovarajući na novinarsko pitanje koliko osnove ima strah od katastrofe uvjetovane podizanjem razine mora, Rošin je rekao da je uslijed podizanja samo pola metra morske razine nestalo pola Aleksandrije. Da se kojim slučajem more diglo samo jedan metar, bila bi to katastrofa.
– Međutim, mi imamo slučaj u Starigradu na Hvaru ili u Milni na Braču gdje se morska razina, uslijed utjecaja plime digne i 1,20 m pa poplavi obalu. Za povećanje razine Jadranskog mora nije toliko odgovorno otapanje polarne kape koliko nanosi rijeka, osobito taljanske rijeke Po, rekao je između ostalog Jerko Rošin.


 IZ DEKLARACIJE


Među obvezama iz Zadarske deklaracije ističu se dijelovi:  „…obvezujemo se promicati izglasavanje i primjenu nacionalnih zakona na temelju Agende Habitat, i stvarati zakonodavne i administrativne instrumente koji vode održivom razvitku. Požurivat ćemo vlade da osiguraju raspoloživost odgovarajućih i predvidivih financijskih izvora za UN-HABITAT kako bi pospješili svoj rad. Izražavamo solidarnost s žrtvama potresa i niza katastrofa koje su zatim uslijedile i poharale Japan u ožujku 2011., uključujući tsunami i uništenje nuklearne elektrane u Fukushimi sa svim njenim strašnim posljedicama po narod Japana. Potvrđujemo da je prevencija morskog zagađenja način zaštite bio-raznolikosti oceana i da to može biti urađeno kontroliranjem kvalitete vode koja utiče u more ili balastne vode koju prevoze brodovi. Inzistiramo da se ulože napori kako bi se umanjile posljedice podizanja razine mora što se događa zbog sporadičnih plimnih ili cunami valova i/ili zbog stalnog postupnog podizanja mora uzrokovanog otapanjem polarnog leda.”