Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Na Vranskom jezeru obilježen dan bioraznolikosti

20.05.2011. 22:00
Na Vranskom jezeru obilježen dan bioraznolikosti


Izložbom fotografija “Čudesni svijet ptica” autora Ivice Lolića te projekcijom  filma “Park prirode Vransko jezero” u subotu je na Vranskom jezeru obilježeni Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan ptica selica . Oba događaja upriličena su na vidikovcu Kamenjak, jednoj od ponajboljih lokacija Parka prirode Vransko jezero.
– Fotografije Ivice Lolića, inače splitskog ornitologa i dugogodišnjeg suradnika Parka prirode Vransko jezero, prikazuju ptice snimljene na području parka, a popraćene su odgovarajućom knjižicom kao vodičem kroz izložbeni materijal. Film o Vranskom jezeru snimljen je tijekom 2009. i 2010. godine i donosi mnoge zanimljive, ali i skrivene trenutke života u Parku prirode i okolici, rekla nam je stručna suradnica i edukatorica u Parku prirode Vransko jezero Ivana Zubak.
Bioraznolikost je ukupna raznolikost svog života na Zemlji, ukupna raznolikost staništa, populacija i gena. Sustav koji je raznolik je i stabilan, on može odgovoriti na promjene u okolišu i oduprijeti se negativnim učincima. Hrvatska je po bioraznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja. Velika raznolikost kopnenih, morskih i podzemnih staništa rezultirala je bogatstvom vrsta i podvrsta sa znatnim brojem endema. Vransko jezero, kao vlažno i močvarno područje, mjesto je velike bioraznolikosti te značajno pridonosi očuvanju ukupne bioraznolikosti čitave regije. Upravo zato, sav prihod od prodanih ulaznica i suvenira bit će korišten za unapređenje, očuvanje i promociju ovog iznimno značajnog zaštićenog područja.
–  U posljednje vrijeme, na sreću, na području Vranskog jezera se primjećuju značajnije promjene, što potvrđuje očuvanje biosfere, ali opravdanost zaštite. Rezultat je to većeg ulaganja u istraživanja pa se sve primjećuju nova saznanja, osobito u životinjskom svijetu. Naime, sve veći je utjecaj poljoprivrede i turizma pa se stvara potreba za sve češćim provođenjem praćenja stanja, ali i znanstvenih istraživanja, rekla je na kraju Ivana Zubak.