Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Šokirao se kad je čuo da su mu dosuđene dvije godine zatvora

20.05.2011. 22:00
Šokirao se kad je čuo da su mu dosuđene dvije godine zatvora


Obrazlažući presudu predsjednik Sudskog vijeća Marijan Bitanga naglasio je kako je “zakon takav kakav jest” i za kazneno djelo zlouporabe opojnih droga, odnosno posjeda i “dilanja” za što je bio optužen mladi Mašina, zakonom je zapriječena kazna od najmanje tri, pa do 15 godina zatvora


Problijedio je i počeo se lagano tresti. Jure Mašina, 23-godišnji mladić bio je u totalnom stanju šoka kada mu je u petak predsjednik Sudskog vijeća Marijan Bitanga izrekao bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine zbog droge.
Iako je to, kako se moglo čuti u obrazloženju presude, zatvorska kazna ispod zakonskog minimuma, mladić se svejedno nadao kako u zatvor ipak, neće morati ići jer se iskreno pokajao i priznao sve što mu je optužnicom stavljeno na teret, pa i više od toga.
No, kako je rekao sudac Marijan Bitanga – “zakon je takav kakav jest” i za kazneno djelo zlouporabe opojnih droga, odnosno posjeda i “dilanja” za što je bio optužen mladi Mašina, zakonom je zapriječena kazna od najmanje tri, pa do 15 godina zatvora.
– Temeljem priznanja, a slijedom niza nedvojebno utvrđenih činjenica, nesporno je  kako je optuženik počinio kazneno djelo i to na način kako mu je to i optužnicom stavljeno na teret. Međutim, ovo je Sudsko vijeće nakon pomnog razmatranja i vijećanja utvrdilo kako je na optuženikovoj strani niz olakotnih okolnosti, dok otegotnih nismo našli. U prvom redu Sudsko je vijeće cijenilo njegovo iskreno i duboko kajanje i u cijelosti, priznanje kaznenog djela, primjeren stav i držanje pred sudom, činjenicu da je optuženom Mašini ovo bio prvi sukob sa zakonom u životu jer ranije nije nikada bio niti prekršajno prijavljivan, njegov sadašnji kritični odnos prema onome što je učinio te činjenicu da nakon ovog događaja živi urednim, normalnim i prosječnim životom u zajedničkom domaćinstvu sa svojom majkom. Ovo se Sudsko vijeće nada i vjeruje da je ovaj događaj izdvojeni incident u njegovu životu te da će tako i ostati. Cijeli ovaj niz olakotnih, odnosno ublažavajućih okolnosti doveo je to toga da kazneno pravna sankcija bude ispod zakonskog minimuma i ublažili smo je maksimalno koliko to zakon dozvoljava – pojasnio je odluku Sudskog vijeća sudac Bitanga te, kada je vidio šok na mladićevu licu, još mu pojasnio kako je presuda nepravomoćna i da ima pravo žalbe.
Prema optužnici zadarskog tužiteljstva, njega su policajci u rujnu prošle godine u mjestu Sutomišćica na otoku Ugljanu uhvatili s oko 5,23 grama “speeda” koji je bio raspoređen u devet plastičnih vrećica  te nešto malo “trave”. No, nakon toga u “premetačini” njegove kuće policajci su još pronašli oko 15 grama marihuane. Tijekom suđenja koje je trajalo manje od sata, Mašina je sve priznao čak je  otkrio i kako je oko pet grama “speeda” prodao prije nego što su ga uhvatili policajci.
Nakon izrečene presude osuđeni Mašina koji se branio sa slobode, uspio je izaći na sudski hodnik gdje je još 15-tak munuta ostao nepomično sjediti pokrivši lice rukama. Iz zgrade suda, za svaki slučaj, ispratio ga je pravosudni policajac.