Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Američki alpinist se oporavlja, ali još nije razgovarao s policijom

20.05.2012. 22:00
Američki alpinist se oporavlja, ali još nije razgovarao s policijom


Američki alpinist (24) koji je u petak navečer pao s visine oko 30 metara na Anića kuku, uspješno se oporavlja i izvan je životne opasnosti. On još uvijek nije razgovarao s policijom pa službenih podataka o nesreći, u kojoj je poginuo njegov četiri godine stariji sunarodnjak, još nema
Stanje 24-godišnjeg američkog alpinista danas je stabilno i možemo reći da se nalazi izvan neposredne životne opasnosti. On je u petak navečer, oko 22.30 sati, u zaista kritičnom stanju i životno ugrožen dovezen na Odjel kirurgije, no zahvaljujući brzoj i ažurnoj intervenciji naših liječnika koji su dali sve od sebe da pacijentu pomognu, stanje mu se popravilo – rekao je u nedjelju dr. Neven Birkić, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar, dodajući da su mladom planinaru najviše život ugrožavale brojne ozljede prsišta. Napomenuo je kako uvijek postoji mogućnost komplikacija, no da su zadarski liječnici u ovom slučaju poprilično optimistični te da se već planira i premještanje pacijenta s JIL-a na neki drugi odjel.
Nesreća u kojoj je teško nastradao 24-godišnji američki alpinist, a poginuo njegov četiri godine stariji prijatelj, dogodila se u petak navečer, oko 19.40 sati na Anića kuku u NP Paklenica. Svega nekoliko minuta kasnije austrijski penjač koji se zatekao u blizini o nesreći je obavijestio Centar 112 u Zadru, a oni policiju, Hitnu medicinsku pomoć i zadarski GSS. Na teren su odmah poslana četvorica pripadnika HGSS-a koji su bili na dežurstvu u Starigrad Paklenici, a potom još i njih dvadesetak. Zbog alarmantnog stanja u planu je bio i angažman zračnih snaga, odnosno helikoptera, međutim to ipak nije bilo moguće, kako zbog nepristupačnosti terena tako i zbog mraka.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU


 POZIV LIJEČNICIMA NA VOLONTIRANJE U HGSS


– Ovo je najteža akcija spašavanja u 2012. godini koju smo imali. Moram istaknuti da je presudnu ulogu u spašavanju ozlijeđenog alpinista odigrala brza intervencija dežurnih članova HGSS stanice Zadar, kao i brzo okupljanje više članova mnogih stanica HGSS-a RH koji su se ovdje zatekli jer je u tijeku tečaj kartografije u NP Paklenici i gostujućih članova njemačke gorske službe spašavanja pokrajine Bayern (Bergwacht Bayern) – nakon završetka akcije spašavanja na Anića kuku rekao je Davor Divković, tajnik zadarske stanice GSS-a. Dodao je kako je poziv za pomoć zaprimljen oko 19.45 sati te da je cijeli transport do predaje teško ozlijeđenog penjača ekipi HMP-a potrajao manje od dva sata.
– Nakon policijskog očevida oko ponoći smo krenuli i po tijelo smrtno stradalog penjača. Akcija je završila oko 01.55 sati. S obzirom na lokaciju i tip ozljeda unesrećenog te da je riječ o transportu zemaljskim putom, moram reći da je akcija vrlo brzo i uspješno okončana – zadovoljno je istaknuo Divković ujedno ukazavši i na činjenicu da u zadarskom GSS-u nemaju niti jednog liječnika pa je ovu priliku iskoristio kako bi ih pozvao na volontiranje.