Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Carstvo školjki Ines Kotlar

20.05.2012. 22:00
Carstvo školjki Ines Kotlar


Uz skulpturice od školjaka, Kotlar je u predvorju knjižnice izložila i nekoliko primjeraka brodova sastavljenih od kamena, također pronađenog na plaži. Dijelovi brodova sklapali su joj se pred očima, što je naposlijetku doma odlučila i raditi


Jedinstvene minijature dama u krinolinama, do u detalj obrađene figurice kornjača i leptira prava su mala umjetnička djela od školjaka autorice Ines Kotlar, Zadranke čiji radovi se u skopu prodajne izložbe mogu razgledati, ali i kupiti po pristupačnim cijenama u predvorju ogranka Arbanasi Gradske knjižnice Zadar.
Iako se umjetnošću bavi cijeli život, ovoj vremešnoj umjetnici to je prva izložba, a i izradom malih skulptura od školjki bavi se tek posljednjih dana:
– Volim crtati, imam kako se kaže umjetničku dušu, kao i cijela moja obitelj, kazuje Kotar, dodajući kako se umjetnošću bave i njezina djeca, ali i unuci, kao i mama i brat.
– Svi imamo tu ruku za crtanje. I s unukom crtam svaki dan kad dođe iz vrtića. To je tako kod nas, uz smješak pojašnjava Ines Kotlar.
Za stvaranje jedne male skulpture potrebno joj je, kaže, nekoliko sati i puno umijeća. Upravo zato, kada je tek počinjala, krenula je od jednostavnijih oblika, malih životinjica da bi naposlijetku završila na uprizorenjima mladih dama u svečanim krinolinama.
– Treba biti dosta pažljiv jer rad je dosta precizan. Počela sam zato s malim radovima i malo pomalo počela su nastajati i lica, kazuje Kotlar, čija ruka ne miruje nikad, kaže. Naime, svaki slobodan trenutak, ako ne stvara figure, koristi za crtanje malih minijatura, a i cijela kuća ispunjena je njenim radovima. Do školjaka dolazi na razne načine, skupljanjem, kuhanjem (dagnji za ručak) ili pak angažmanom prijatelja koji joj, kaže, ‘iz bodula’ redovito znaju donijeti školjke.
Uz skulpturice od školjaka, Kotlar je u predvorju knjižnice izložila i nekoliko primjeraka brodova sastavljenih od kamena, također pronađenog na plaži. Dijelovi brodova sklapali su joj se pred očima, što je naposlijetku doma odlučila i raditi.
– Sjedila bi na plaži, gledala kamen i vidjela sam da se od pojedinih oblika može sklopiti brod. I to sam doma krenula raditi, jednostavno zaključuje Kotlar.
Njezini radovi se u predvorju arbanaškog ogranka gradske knjižnice mogu pogledati tijekom naredna dva tjedna.