Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Lov na najbolju fotografiju

20.05.2012. 22:00
Lov na najbolju fotografiju


Ove godine prijavljeno je oko tridesetak sudionika koji su se mogli orijentirati na sedam zadanih tema: retro, style portret, paparazzi, close up, reklamnu, turističku i panoramsku fotografiju te slobodnu temu


Tridesetak fotografa proširilo se gradom u subotu ujutro kako bi napravilo što bolje i atraktivnije fotografije za novi Hrvatski kreativni & foto izazov 2012., koji se drugu godinu zaredom održava u Zadru.
Jedan od njih je i Marin Labrović kojem je to prvo sudjelovanje u foto izazovu, iako se fotografijom bavi ipak duže, nekih pet, šest godina, a iza njega je i nekoliko održanih izložbi. U subotu ujutro odlučio je ići na sve što se nudi, jer veće su šanse.
– Tu su tipični motivi Mediterana, ima panorame, “close up-a”, reklamne fotografije… Dijapazon je dosta širok i idem na svih raspoloživih sedam tema da smanjim rizik neuspjeha, pojasnio je ovaj mladi fotograf, dodajući kako je i samo sudjelovanje na natjecanju dovoljna reklama, iako se ni nagrade ne mogu izuzeti. A njihov fond iznosi značajnih šezdeset tisuća kuna, doznali smo od Bernarda Kotlara, voditelja zadarske poslovnice učilišta Algebra, inače suorganizatora ovog natjecanja.
– Glavna nagrada je vrhunski profesionalni fotoaparat, dok su druge nagrade vikendi za dvoje od Rovinja do Dubrovnika. Fond je popriličan, pojasnio je Kotlar, dodajući kako su se, za razliku od prošle godine, natjecatelji ove godine mogli prijavljivati i s kratkim video uracima, kao i izrađenim web stranicama na istu priču.
Foto izazov je natjecanje u fotografiji koje se ove godine drugi puta održava na nivou cijele Hrvatske. Prošle godine odaziv u Zadru je bio i više nego odličan, a još bolji bili su i rezultati budući da je zadarski fotograf Saša Čuka ujedno bio i dobitnik svih većih nagrada.
Ove godine prijavljeno je oko tridesetak sudionika, kazao je Kotlar, i svi oni mogli su se orijentirati na sedam zadanih tema: retro, style portret, paparazzi, close up, reklamnu, turističku i panoramsku fotografiju te, za kraj, slobodnu temu. Sloboda je bila potpuna pa su tako natjecatelji mogli fotografirati svih sedam tema na koje su isto tako mogli poslati i neograničen broj fotografija. Predaja radova predviđena je do nedjelje u ponoć nakon čega slijedi ocjena stručnog žirija koji fotografije dobivaju šifrirano, bez naznake o kojem autoru se radi.