Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zimske jakne povećavaju rizik od izlijetanja djeteta iz autosjedalice

20.05.2012. 22:00
Zimske jakne povećavaju rizik od izlijetanja djeteta iz autosjedalice


Pravilno postavljene autosjedalice sprječavaju čak 70 posto smrtnih slučajeva te 90 posto slučajeva težih ozljeda


Jeste li znali da zimske jakne od skliskih materijala povećavaju rizik od izlijetanja malog djeteta iz autosjedalice? A da stavljanje ručnika ispod djeteta također poveća rizik stradavanja? Sve te podatke Zadrani su jučer, uz praktične savjete oko stavljanja stolice u automobil, mogli poslušati na parkiralištu Gradske knjižnice Zadar gdje je udruga Roda organizirala još jedan besplatni pregled autosjedalica.
– Naime, ova akcija se u Zadru održava još od 2007. godine i nastoji se sprovesti barem jednom do dva puta godišnje. Više ne mogu, jer nemaju dovoljno volontera pa im dolaze iz Zagreba ili Splita, pojasnila je Fanita Kukuljica, zadarska volonterka iz udruge Roda. Po akciji uspiju pregledati od deset do dvadeset sjedalica, dati pokoji dobronamjerni savjet, ali i upozorenje. Kukuljica je tako iznijela i neke značajne podatke vezano za stradavanje djece, pa tako preko 90 posto nesreća u kojima sudjeluju djeca kao putnici događa se upravo s njihovim najbližim članovima obitelji. No, sjedalice ako su pravilno postavljene i učvršćene sprječavaju rizik od lakših ozljeda, napominje, dodajući kako se tako sprječava čak 70 posto smrtnih slučajeva te devedeset posto slučajeva težih ozljeda:
– One su svakako korisne, no trebaju biti odgovarajuće prema dobi djeteta, njegovoj težini i fizičkim predispozicijama, ali i automobilu. Najčešća greška koju ljudi rade jest da kupe autosjedalicu nakon čega je stave u auto. Jer, svaka autosjedalica ne pristaje u svaki automobil. Naš savjet je da pogledate prvo “crush” testove i sjedalice koje su dobile najveće ocjene te da se u skladu sa svojim financijskim mogućnostima prilagodite. Tek nakon toga dolaze na red boja i dizajn, pojasnila je Kukuljica, dodajući i to kako bi roditelji trebali izbjegavati bilo kakve dodatne stvari stavljati u sjedalice, poput ručnika, budući da su materijali autosjedalica posebno osmišljeni kako bi bili otporni na vatru, kemikalije i druge štetne stvari. Također, kako bi sjedalica naposljetku i odgovarala neka zamole prodavača za pomoć i isprobaju je prije kupnje, jer bi u suprotnom mogli imati problema s njezinim učvršćivanjem, što je ujedno i jedan od glavnih problema s kojim se Zadrani prijavljuju na ovu Rodinu akciju.
 


 KAKO VEZATI DJECU U AUTU?




Drugi najčešći problem s kojim se roditelji susreću jest da se djeca preslabo vežu. Da bi se spriječilo izlijetanje djeteta iz sjedalice trebalo bi provoditi nekoliko jednostavnih pravila, pojasnila je Kukuljica:
– Prvo: da se dijete vezuje na čvrstim dijelovima tijela kao što su ključne kosti i kukovi. Drugo: da nakon što se veže, da se provjeri koliko je pojas zategnut. Ukoliko se između ključne kosti i pojasa može provući samo jedan prst, odnosno jedan centimetar širine, pojas je dovoljno zategnut, zaključila je Kukuljica.