Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Stipe Zrilić ima veliku prednost, a Renata Sabljar Dračevac vjeruje u novi start

Autor: Suzana Bandić

20.05.2013. 22:00
Stipe Zrilić ima veliku prednost, a Renata Sabljar Dračevac vjeruje u novi start

Foto: Zvonko KUCELIN



Iako se u nedjelju navečer, po prvim neslužbenim podacima stekao dojam kako Zadarska županija već u prvom izbornom krugu dobiva županijsku vlast, to se ipak nije dogodilo. Svega 50-ak glasova presudilo je za drugi izborni krug u kojem će snage u ime koalicije HDZ-HSP AS-HČSP-A HSS-HSU odmjeriti Stipe Zrilić s Renatom Sabljar Dračevac, kandidatkinjom koalicije SDP-HSLS-DSU.
Nakon zatvaranja biračkih mjesta na kojima je u nedjelju moglo glasovati ukupno 165.946 birača tu svoju građansku dužnost obavilo je svega 77.887 osoba, što u postotcima iznosi 46,94. Od tog ukupnog broja 71.470 glasova je važećih dok je čak 8,19% od tog ukupnog broja, odnosno 6.377 listića proglašeno nevažećima.
Najveći broj glasova dobio je aktualni župan Stipe Zrilić, kandidat HDZ-ove koalicije. Za njega je glasovalo 38.887 glasača ili 49,93%. Slijedi Renata Sabljar Dračevac, kandidatkinja SDP-ove koalicije s 19.208 glasova ili 24,66%, zatim Vladimir Čačić (HNS) koji je prikupio 7.057 glasova ili 9,06%, dok je Rade Škarica (HSP – HSS) dobio 6.318 ili 8,11% glasova.
– Budući da su bila četiri kandidata, bilo je teško dobiti većinu u prvom krugu, iako je nama nedostajalo svega nekoliko desetaka glasova za pobjedu. Na takav rezultat svakako je utjecala i činjenica da nije svugdje bila jednako posložena koalicija. Na prošlim izborima bila su samo dva kandidata, a mi smo tada bili u koaliciji s HSP-om. Ti glasovi su se sada raspodijelili – analizira Stipe Zrilić.
Ali optimistična je i Renata Sabljar Dračevac koja je u prvom krugu sa svojim zamjenicima Budimirom Gendom (SDP) i Matom Radovićem (HSLS) osvojila povjerenje 19.208 građana. Ono što je zanimljivo spomenuti jest da su i Zrilić i Sabljar Dračevac na gradskim biralištima dobili nešto više glasova od svojih koalicijskih kolega koji su se borili za gradsku vlast.
– Raduje me što sam ušla u drugi krug kako bih građanima približila naše vizije razvoja Županije. Mi smo imali izrazito skromnu kampanju, sa samo četiri džambo plakata, bez plaćenih intervjua i sada nas građani imaju prilike upoznati – istaknula je SDP-ova kandidatkinja za županicu, zahvalivši građanima na ukazanom povjerenju uz obećanje kako ih neće iznevjeriti.