Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hrvatske branitelje se žrtvuje za ulazak u EU

20.06.2011. 22:00
Hrvatske branitelje se žrtvuje za ulazak u EU


HVIDR-a Zadar održala je danas svoju izvještajnu skupštinu u svojem prostoru na akumulacijskom jezeru Baštica. Bila je to prilika i za obilježavanje 19. obljetnice osnutka, ali i za očitovanje hrvatskih ratnih vojnih invalida o aktualnim političkim prilikama. Predsjednik Ivica Arbanas iskazao je svoje zadovoljstvo porastom članova do kojeg je došlo nakon što je zadarska HVIDR-a izašla iz sustava istorodnih organizacija kojem je na čelu Josip Đakić.
– Nismo teret ni Gradu ni Županiji, a mislimo da činimo jedan važan posao. Da se ne bi krivo shvatilo, mi jesmo ove godine sudjelovali u prosvjedima jer nije dobro da su izostale osude Vlade RH prema Srbiji koja je pokrenula Interpol-tjeralice protiv hrvatskih branitelja. Sad naša vlada nema pravo niti mogućnost povući tjeralice tj. može samo uz privolu zemlje koja je izdala potjernice. No nedavno sam bio na obilježavanju 20. obljetnice osnutka 4. bojne 3. GBR kojoj sam zapovijedao u Vukovaru te sam se upoznao s činjenicom da se vrše izvidne radnje na ime mogućih ratnih zločina protiv branitelja koji su sudjelovali u obrani Vukovara. Među onima koji se ispituju je i sama dr. Vesna Bosanac, ravnateljica vukovarske ratne bolnice. Neznam je li takva situacija u Srbiji, ali mislim da bi se to tamo trebalo učiniti jer je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku. Pogledajmo samo slučaj Škabrnje gdje je procesuirana samo jedna osoba i gdje su svi ostali izbjegli pravdi. Ne znam hoće li i Hrvatska inzistirati na istražnim radnjama prema onima koji su ubijali i uništavali imovinu,  kad Srbija bude na pragu EU, rekao je Ivica Arbanas, dodajući da nije dobro da zahtjevi za hapšenjima dolaze iz Srbije za koju se ne zna je li uopće raskrižila s režimom koji je doveo do agresije na Hrvatsku.
Arbanas je dodao da je zatvaranje poglavlja 23. napravilo pravu oluju, ali ne samo protiv korupcije, nego i protiv hrvatskih branitelja. Arbanas podržava da se svi oni koji su ogrezli u korupciji nađu iza rešetaka, ali o posljedicama prema braniteljima emotivno je govorio zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić.
–  Uhićen je i Tomislav Merčep, a ja kažem da 1991. nije bilo njega i njegovih 20 momaka koji su došli s jednim bestrzajnim topom iz Like, četnici bi izbili na Paški most, čime bi Hrvatska bila presječena na dva dijela. Na drugu stranu, zapovjednik benkovačke brigade koja je napadala na Škabrnju Čečović se tereti samo za Nadin, a valjda je Škabrnja bila prije. Jadranka Kosor i njezini podrepaši žrtvovali su hrvatske branitelje za ulazak u EU. Istrage i hapšenja idu po svim gradovima važnim za obranu Hrvatske. Počelo je u Osijeku, a nemojte se zavaravati da na red neće doći i Zadar,  kazivao je Miljanić.
Izvještajnu skupštinu zadarski ratni vojni invalidi Domovinskog rata  okončali su prijedlogom za još većom štednjom, kako bi se mogao skupiti novac za dostojanstvenu proslavu 20. godišnjice osnivanja zadarske HVIDR-e sljedeće godine, kad će biti održana i izborna skupština.