Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Novom cestom povećana sigurnost u prometu

20.06.2011. 22:00
Novom cestom povećana  sigurnost u prometu


Na ovoj investiciji ukupno je potrošeno 91,3 milijuna kuna. Izmještanjem ceste od Vira do Nina mi smo značajno povećali sigurnost u prometu izgradivši praktički potpuno novu cestu sa svim potrebnim sadržajima koja daje značajnu udobnost svim sudionicima u prometu – Josip Škorić, član uprave Hrvatskih cesta


Ministar mora,  prometa i infrastrukture  Božidar Kalmeta službeno je  otvorio obilaznicu Nina i  Privlake. Na prigodnoj  svečanosti na odmorištu Sv.  Nikola obilježen je i završetak  radova na obnovi ceste D306,  dionice most Vir – Kožino.  Iako izgrađena još prije nekoliko mjeseci, tek jučer je  službeno otvorena jer, kako  kaže ministar Kalmeta, nisu  bili riješeni imovinsko-pravni  odnosi. Vjerojatno i zbog toga, kako je rekao član uprave  Hrvatskih cesta Josip Škorić,  želja je bila da se jučerašnja  svečanost pored crkvice Sv.  Nikole, obavi onako s nogu,  putnički i bez velike pompe.
– Iako smo u Hrvatskoj naviknuti na velike građevinske  pothvate, mi u Hrvatskim cestama iznimno smo zadovoljni  završetkom radova na cesti  D306. Na ovoj investiciji  ukupno je potrošeno 91,3 milijuna kuna. Izmještanjem ceste od Vira do Nina mi smo  značajno povećali sigurnost u  prometu izgradivši praktički  potpuno novu cestu sa svim  potrebnim sadržajima koja  daje značajnu udobnost svim  sudionicima u prometu. U cijeloj duljini trase izgrađena je  pješačka i biciklistička staza, a  nadamo se da će se ubuduće  smanjiti nemili događaji koji  su se događali na ovoj dionici,  rekao je Škorić.
Skromnija proslava
Nazočnima među kojima su  bili predstavnici svih triju jedinca lokalne samouprave  kroz koje prolazi cesta, obratio se i zadarski župan Stipe  Zrilić. Zrilić je podsjetio na ne  tako davnu prošlost, kada su  se ovakvi projekti otvarali s  puno više pompe, ali su došla  vremena kada se moralo  odlučiti na puno skromniju  proslavu. Po Zriliću i ovaj se  projekt uklapa u realizaciju  županijske razvojne strategije  kojom se želi vrednovati i središnji položaj Zadarske županije u priobalju.
Za sve to jako je bitna dobra  prometna povezanost, a na  našem području su se dogodila značajna ulaganja u prometnu infrastrukturu. To nam  stvara pretpostavke da županija postane regija ugodnog  življenja, rekao je između ostalog župan Zrilić, posebno  zahvaljujući ministru, kao domaćem čovjeku, koji je pripomogao realizaciji ovih  značajnih projekata.
Ministar Kalmeta rekao je  da je izgradnjom ove ceste  neupitno povećana sigurnost i  veća protočnost, posebice  zbog velikog broja turista koji  gravitiraju ovom dijelu Zadarske županije. Nije na odmet, kaže Kalmeta, istaknuti i  rekreacijsku komponentu ove  ceste budući da je cijelom njenom dužinom izgrađena i biciklistička staza, ali i šetnica,  što je dodatna turistička ponuda ovom prostoru.   
U Hrvatskim cestama kažu  da je u sklopu Drugog programa obnove državnih cesta  (program Betterment II)  predviđena obnova 52 dionice  državnih cesta ukupne dužine  oko 680 kilometara. Do sada  je dovršena obnova 25 dionica  iz navedenog programa,  uključujući i obnovu dionice  Most Vir – Kožino na državnoj  cesti D306. Značajan porast  prometnog opterećenja od  Zadra prema Viru, a posebno  tijekom ljetnog razdoblja, nametnuo je potrebu kvalitetnog uređenja državne ceste  D306, ali i izgradnju obilaznice grada Nina i naselja Privlake, s obzirom da postojeća  trasa državne ceste na tom  dijelu nije mogla na siguran  način prihvaćati tranzitni promet. Zbog toga je obnova  predmetne dionice izvedena  na sljedeći način: Od mosta  Vir do Nina izvršeno je kompletno premještanje postojeće  trase državne ceste (obilaznica Nina i Privlake) dužine  7,3 kilometra. Na preostalom  dijelu dionice dužine 9,5 kilometara od Nina do Kožina  izvedeno je temeljito uređenje državne ceste uz manju  korekciju trase na pojedinim  potezima kroz naselja, s potrebnim proširenjima.
Cesta proširena  na 7,10 metara
Na taj je način postojeća  državna cesta od mosta Vir do  Kožina skraćena s 18,5 kilometara na 16,8 kilometara.  Na cijeloj dionici je cesta  proširena na 7,10 metara, uz  izvedbu traka za skretanje na  svim glavnim križanjima. Kroz  sva naselja na trasi dionice  izgrađene su pješačke staze,  uređena su autobusna ugibališta, a kroz naselja su izvedeni  i zidovi za zaštitu od buke.  Sustavno je riješena odvodnja  ceste, u što je uključena i  odvodnja naselja uz cestu. Uz  cestu je izgrađena i biciklistička staza od Kožina do Vira,  kao i poseban poljoprivredni  put uz cestu, sve u funkciji  sigurnog i nesmetanog odvijanja tranzitnog prometa, kao  i aktivnosti domicilnog stanovništva. Radove su izvodili  poslovna udruga Cesta Varaždin d.d., Poduzeće za ceste  Split & Strabag d.o.o.
 


KALMETA: Nekorektno!




Otvaranje obilaznice Nina i Privlake bila je prigoda za nekoliko aktualno-političkih upita odaslanih ministru Božidaru Kalmeti. Tako je Kalmeta rekao da se još ne zna hoće li on biti nositelj HDZ-ove liste u 9. izbornoj jedinici na predstojećim parlamentarnim izborima. Kalmeta je rekao da Hrvatske ceste neće platiti Strabagu penale u iznosu 24 milijuna kuna, zbog stajanja izgradnje 2 milijarde kuna vrijednog Podravsko-bilogorskog ipsilona. Ministar je naglasio kako država ne odustaje od zacrtanih infrastrukturnih projekata, ali će se oni malo produžiti s, primjerice, četiri na šest godina. Za Podravsko-bilogorski ipsilon Vlada RH je ove godine izdvojila 580 milijuna kuna, što je dovoljno za dinamiku radova za ovu godinu. Zahtjev za komunalnim doprinosom kojeg je zbog izgradnje autoceste na svom području iskazala Općina Jasenice, ministar Kalmeta je ocijenio nekorektnim.
– Nekorektno je nakon 2003. i tolikih godina tražiti uplatu komunalnog doprinosa, kada znamo koliko je autocesta dobrog donijela općinama kroz koje prolazi. Dapače, imamo primjera drugih gradova i općina koji se odriču komunalnog doprinosa kada se takvi infrastrukturni projekti rade na njihovom području, što je činjenica s općinama i gradovi na južnom dijelu autoceste koji je u izgradnji, rekao je Kalmeta dodajući da ima primjera kada se komunalnog doprinosa lokalna samouprava odriče i kada se grade državne ceste, ali isto tako ima i primjera koji kažu kako  Jasenice nisu jedina općina koja traži uplatu komunalnog doprinosa. Također, ministar Kalmeta je potvrdio da će se ovih dana, ako nije već izdana, izdati i građevinska dozvola za Strabagovu betonaru u Gaženici.


 


Cesta u brojkama


Na cesti D306 potrošeno – 91,3 milijuna kuna
Premještena postojeća trasa – 7,3 kilometra
Cesta proširena na 7,10 metara