Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Širenje industrijske zone zbog EU fondova

20.06.2011. 22:00
Širenje industrijske zone zbog EU fondova


Zemljište će se morati otkupiti od Hrvatskih šuma. Za tih izdvojenih 40 ha napravit će se urbanistički plan uređenja Industrijske zone Biograda na Moru. Predviđamo da će nas akcija izdvajanja koštati oko 10 milijuna kuna, ali očekujemo da ćemo privući 40 milijuna kuna EU sredstava, rekao je Knez


Pred vijećnike  Grada Biograda bit će iznesen  na usvajanje novi prostorni plan  Grada Biograda. Točnije, radi se  o izmjenama i dopunama koje  bi, prema riječima gradonačelnika Ivana Kneza, trebale stvoriti preduvjete za novi razvojni  ciklus ne samo Biograda, nego i  njegova zaleđa. Među najvažnijim odrednicama plana ističe se  proširenje industrijske zone sa  34 na 80 hektara. Razlog je što  se industrijske zone manje od 70  ha ne mogu natjecati za sredstva  iz EU fondova.
Biogradski inkubator
– U vlasništvu Grada Biograda je nekih 40 ha, a za ostalih  40 ha potrebno je izvršiti izdvajanje iz šumske gospodarske  osnove tj. zemljište će se morati  otkupiti od Hrvatskih šuma. Za  tih izdvojenih 40 ha napravit će  se urbanistički plan uređenja  Industrijske zone Biograda na  Moru. Predviđamo da će nas  akcija izdvajanja koštati oko 10  milijuna kuna, ali očekujemo da  ćemo privući 40 milijuna kuna  EU sredstava, rekao nam je  gradonačelnik Biograda Ivan  Knez.
Spomenutih 40 milijuna kuna  utrošit će se za izgradnju inkubatora ili poduzetničkog centra sličnog postojećem u Zadru.  U njemu bi se trebalo zaposliti  desetak mladih stručnjaka koji  bi postali servis za privlačenje  EU fondova ne samo Gradu  Biogradu, nego i domaćim poduzetnicima. Posebno zanimljiv  je dio PP-a koji u industrijskoj  zoni, na nekih 16 ha, predviđa  izgradnju postrojenja za iskorištavanje solarne energije.
Na Bućinama bi trebala niknuti nova servisna i trgovačka  zona i to do postojećeg trgovinskog centra Bure Commercea. Postojeća zona se širi  za novih 5 ha, a u njoj bi se  smjestili ne samo skladišta i  trgovinski centri, nego i npr.  automehaničarski servisi. Na  drugoj strani grada zona Jankolovica – istok predviđena je  također za izdvajanje iz Hrvatskih šuma, što će koštati oko  2 milijuna kuna. U toj zoni  predviđena je izgradnja plastenika i staklenika za što su  zanimanje pokazali izraelski  partneri.
Sprječavanje  apartmanizacije
Iako ovih dana mnogi negoduju zbog raskopanosti prometnica, napose zbog postavljanja plinovoda, novim  PP-om Grada Biograda predviđeni su ambiciozni zahvati u  prometnoj regulaciji. Postojeća  prometnica iz pravca Benkovca bi od sela Kakme jednim  krakom izravno vodila u industrijsku zonu. U konačnici  ova bi prometnica zvršavala  kod Marine Kornati ili, točnije,  u trajektnom pristaništu. Druga prometnica, koja bi vodila  od mosta na lateralnom kanalu  na Vranskom jezeru, išla bi u  pravcu golfskog igrališta i dalje  prema Crvenoj luci. Vjeruje se  da za otkup zemljišta na ovim  dvjema trasama neće biti potrebno izdvojiti puno sredstava  jer se, kako kaže gradonačelnik  Knez, većinom radi o državnom zemljištu. Odnedavno,  Grad Biograd je dobio suglasnost od Hrvatskih cesta za izgradnju dvaju kružnih tokova  na Jadranskoj magistrali ili  državnoj cesti br. 8. Jedan bi  bio u Trgovačkoj zoni K1 povrh  nekadašnjeg motela Gavrilović, a drugi na ulazu u servisnu  zonu Bućina. Također bi se  izgradila dva podvožnjaka. Jedan u Jadranskoj ulici kod Ortopedske bolnice Biograd, a  drugi kod skretanja za Crvenu  luku.
Jedna od najvažnijih odredaba prostornog plana jest ona  o sprječavanju apartmanizacije.
– Po novom prostornom  planu u građevinskim zonama  smiju se raditi građevine najviše sa tri stana. Jednostavno,  nema više zgrada, čime štitimo interes lokalnog stanovništva, kako bi se moglo baviti  turizmom u svojim obiteljskim kućama, rekao je na kraju gradonačelnik Ivan Knez.
 


Knez o legalizaciji




Knez je iskoristio priliku i izrazio svoje nezadovoljstvo predloženim odredbama zakona o legalizaciji bespravne gradnje, rekavši da prijedlog zakona zaslužuje samo najgore epitete.