Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Pljusak spreman za požare

20.06.2012. 22:00
Pljusak spreman za požare


U dvorani ninskog Doma kulture održana je godišnja izvještajna skupština ninskog Dobrovoljnog vatrogasnog društava Pljusak, najstarijeg na području Zadarske županije, osnovanog prije 16 godina. Pljusak okuplja 50-ak prokušanih dragovoljnih vatrogasaca iz Poljica Briga, Žerave, Poljica, Briševa, Ninskih Stanova, Ninskog Dračevca i ostalih okolnih mjesta. Skupštinu je otvorio predsjednik Ive Surić, a u njenom su radu uz članove vatrogasce sudjelovali i gosti predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Kažimir Kažo Kolanović te glavni vatrogasni županijski zapovjednik Željko Šoša.
Po usvajanju dnevnog reda predsjednik Ive Surić te zapovjednik DVD-a Joško Jurlina iznijeli su detaljna izvješća o radu i aktivnostima tijekom prošle godine te u prvim mjesecima tekuće godine.
– Sukladno našim financijskim mogućnostima te pomoći VZZŽ osposobili smo naše postrojbe tako da se mogu uhvatiti u koštac s najzahtjevnijim zadacima. Lani smo nabavili 15 novih odijela, desetak pari cipela, požarne svjetiljke, rukavice i ostalu opremu te smo imali na doškolovanju tri vatrogasca, kazao je Surić.
 Kada su u pitanju financije predsjednik Surić je rekao kako su im prihodi u 2011. godini iznosili 488.425 kuna, a rashodi 411.217 kuna tako da su viškom novca u iznosu od 77.208 kuna startali u ovoj godini. Što se tiče ove godine proračun DVD-a će se kretati u granicama od oko 450.300 kuna.
Skupštinarima se obratio i županijski zapovjednik Željko Šoša.
– Žao mi je što se nitko od predstavnika Grada Nina nije udostojio doći na skupštinu. Obećavam kako će vam Javna vatrogasna postrojba Grada Zadra biti i nadalje na raspolaganju, rekao je Šoša.
 Kažimir Kažo Kolanović je ustvrdio da se DVD Pljusak nosi s velikim problemom jer još unatoč dugogodišnjim obećanjima ninskih gradskih vlasti nema vlastitih prostorija i spremišta za materijalno-tehnička sredstva pa su stoga cisterne i ostala skupa oprema izloženi zubu vremena.
 – Ne mogu se oteti dojmu da gradska uprava Nina Pljusku godišnje izdvoji samo 150.000 kuna s obzirom na njegovu važnost i djelovanje u pogledu vatrozaštite ninskog područja te posebno obližnjeg Turističkog naselja Zaton odakle Nin na ime boravišne pristojbe crpi ne baš mala sredstva. Smatramo da bi se s dvjesto do tristo tisuća kuna mogao izgraditi Vatrogasni dom i to na lokaciju Ninskih Stanova ili Žerave i mi ćemo na tome inzistirati, rekao je Kolanović.