Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Potrebna je redovita briga o parku Sfinga

Autor: Irena Jurjević

20.06.2013. 22:00
Potrebna je redovita briga o parku Sfinga

Foto: Marin GOSPIĆ



Nadamo se da se ovakve aktivnosti više neće odvijati u parku, a isto tako da će se ovo mjesto revitalizirati te da neće više biti potrebe za akcijama čišćenja infektivnog otpada, kazao je Rubeša
Članovi MO Brodarica s članovima udruge Porat jučer su u parku Sfinga počistili infektivni otpad o kojem su dojavili građani. Pokupili su desetak šprica koje su odbačene u dijelovima parka koji po noći nisu osvijetljeni, no i to bi se uskoro trebalo promijeniti kazao je Ante Rubeša, najavljujući pokretanje obnove kipa Sfinge, a nakon toga i postavljanje rasvjete u parku.
– Nadamo se da se ovakve aktivnosti više neće odvijati u parku, a isto tako da će se ovo mjesto revitalizirati te da neće više biti potrebe za akcijama čišćenja infektivnog otpada. Park je sad neosvijetljen, sve znamenitosti su napuštene i zato smo pokrenuli inicijativu za obnavljanje kipa Sfinge, dobili procjenu i i troškovnik te s tim krenuli prema Gradu Zadru, kazao je Rubeša izražavajući nadu da će Grad prepoznati ovaj park koji spada među ljepše zbog svojih znamenitosti, kao i da će privući i daljnje interese da se on osvijetli i uredi te da se za njega redovito brine. No prvo se kreće s restauracijom Sfinge.
– To nije zaštićen spomenik jer nije od kamena, već od betona, no on daje jednu posebnu prepoznatljivost Brodarice ali i grada Zadra, a i mi volimo istaknuti da je to jedina Sfinga odavde do Egipta, poručio je Rubeša.
Infektivni otpad koji je pronađen jučer u parku Sfinga bit će uništen u Zavodu za javno zdravstvo procesom autoklaviranja, odnosno tretiranja otpada na visokoj temperaturi, pojasnio je predsjednik udruge Porat Siniša Kabić, dodajući kako primjećuje kako su sada neke lokacije puno čišće, poput Kapetanskog parka i pozvao građane ukoliko imaju kakvih novih saznanja neka ih zovu i oni će se odazvati i očistiti, bez obzira na to što to nije njihova primarna aktivnost.