Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U potrazi za hranom završio na sjeveru Afrike

Autor: Andrina Luić

20.06.2013. 22:00
U potrazi za hranom završio na sjeveru Afrike


Galeb koji je prije dvije-tri godine prstenovan na Školjiću pokraj Ražanca je prvi prstenovani galeb koji je “snimljen” u Africi


Što je galeba klaukavca (lat. Larus cachinnans) iz Ražanca nagnalo da se otputi u Afriku, možemo samo nagađati. Ono što sigurno znamo jest da su promatrači ptica u Alžiru otkrili galeba koji je prije dvije-tri godine prstenovan na Školjiću pokraj Ražanca i da je to prvi prstenovani galeb koji je “snimljen” u Africi. Podatak o tome stigao je u Zavod za ornitologiju u Zagrebu, a nama ga je otkrio Andrej Radalj, riječki ornitolog, vanjski suradnik Ornitološkog zavoda i Prirodoslovnog muzeja u Rijeci. I baš on je prije nekoliko godina našemu Jonathanu Livingstonu stavio plastični marker-prsten pomoću kojeg je otkriven njegov boravak na sjeveru Afrike.
– Žao mi je što sada kod sebe nemam točne podatke, pa ne mogu precizno odrediti galebovu starost, ali ako uzmemo u obzir da galebovi lutaju svijetom dok spolno ne sazriju, a to se događa kada navrše pet godina, i da smo prije dvije-tri godine u Ražancu prstenovali mlade galebove, možda bismo mogli reći da naš putnik ima tri ili četiri godine. Ali nemojte me držati za riječ, rekao nam je ornitolog Radalj, koji je jučer s dr. Boštjanom Surinom sa Sveučilišta u Kopru na Školjiću prstenovao mlade čigre.