Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kineska ulaganja u Zadar sve bliža realizaciji

20.06.2016. 22:00
Kineska  ulaganja  u Zadar  sve bliža  realizaciji


Za našu je županiju važno i to što je kineska vlada zainteresirana i za turističku suradnju sa Hrvatskom, pa se očekuju i rezultati nedavnog dolaska predstavnika tamošnjih turoperatora
U Gradskoj upravi Zadar održan je sastanak s delegatima kineske kompanije MCC 18, a razgovaralo se o daljnjim koracima na realizaciji projekata u koje žele ulagati u Zadru. Delegaciju je primio dogradonačelnik Ivica Vlakić.
– Predstavnici tvrtke MCC 18 u Hrvatsku su došli osnovati kćer tvrtku,  pa mogu reći da smo izuzetno zadovoljni ovakvim razvojem situacije. Taj  podatak i njihov najsvježiji dolazak u Zadar ukazuju na visok stupanj  zainteresiranosti za ulaganja u Hrvatsku i partnerstvo na projektima.  Iako se njihov interes širi na cijelu Hrvatsku, Zadar im je u posebnom fokusu, a ovdje već imaju dosta pozitivnih iskustava, rekao je Vlakić.
Rastuće tržište
Kinezi će tvrtke osnivati kako bi se preko njih lakše javljali na hrvatske  razvojne projekte i javne natječaje, a time se polako primiču realizaciji  dogovori zbog kojih su, ne samo predstavnici najvećih kineskih kompanija, već i njihove vlade, dolazili više puta u Zadar. Početkom godine u  Chongqingu su bili i predstavnici Grada Zadra koji su se tamo sastali i s  predstavnikom Odbora za promet kineskog parlamenta. Dogovarala se  uspostava charter linije Kina-Hrvatska za koju su Kinezi vrlo zainteresirani zbog daljnjeg širenja prema Europi. Kina je jako rastuće tržište, a u  investiranju kapitala sve se više fokusiraju na jugoistočnu Europu.
U tvrtki MCC 18, koja je dio korporacije s godišnjim prihodom od 100  milijardi kuna, a koja nakon oporezivanja ima dobit od četiri milijarde  kuna, održano je i nekoliko sastanaka, a kao što je poznato, kineske su  kompanije iskazale zanimanje za ulaganje u Poslovnu zonu Crno i projekt Vrata Zadra, te imaju i jedan zanimljiv projekt u koji bi ulagali – Put  svile kojim je išao Marko Polo.
Otvaranje kineskih tvrtki u Hrvatskoj siguran je znak da bi se neki od  projekata u Zadru doista mogli i realizirati. Kinezi su vrlo oprezni u investiranju i teško da bi trošili novac na otvaranje svojih tvrtki u Hrvatskoj  da ne misle ovdje ulagati. Ovakvim tijekom dogovora iznimno je zadovoljan i predsjednik Chinese Southeast European Business Associationa  (Poslovne udruge za kineske investicije u Jugoistočnoj Europi) Mario  Rendulić, koji je prvi pokrenuo suradnju s Kinezima.
Turistička suradnja
Za našu je županiju važno i to što je kineska vlada zainteresirana i za  turističku suradnju sa Hrvatskom, pa se očekuju i rezultati nedavnog dolaska predstavnika tamošnjih turoperatora.
Tijekom zadnjeg njihova dolaska u zadarskoj Zračnoj luci organiziran  je susret predstavnika CSEBA-e, Grada Zadra i turističkih zajednica. Kineski partneri predstavili su i druge agencije koje nisu imale priliku sudjelovati u spomenutoj posjeti pa je CSEBA predstavila programe za kineske turiste koji su pripremljeni upravo prema zahtjevu agencija Ningboa i Zhejiang provincije.