Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Država za nas nema novca, a Todorića se ekspresno spašava

20.06.2017. 22:00
Država za nas nema novca, a Todorića se ekspresno spašava


Ova podružnica već je ranije oformljena, ali je posljednjih godina postojala tek na papiru, a sada novo vodstvo na čelu najavljuje konkretne ciljeve
Umirovljenici u Hrvatskoj tretiraju se kao teret, a za državu su dali sve. To je nedopustivo. O njima nitko ne mari, ni država, ni vlade koje su se izmijenile, ni lokalne vlasti. Na jesen će se održati prvi prosvjed umirovljenika ovdje u Zadru, a s kojeg ćemo Vladi poslati poruku da prestane s ignoriranjem ljudi koji su na rubi gladi, kopaju po kontejnerima, dok istovremeno država ekspresno pronalazi novce i spašava Ivicu Todorića i Agrokor kao privatnu kompaniju, naglasio je jučer Vedran Uranija, pravni zastupnik županijskog SSSH na predstavljanju podružnice Sindikata umirovljenika Zadarske i Šibensko kninske županije u sklopu zadarske podružnice Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Ova podružnica već je ranije oformljena, ali je posljednjih godina postojala tek na papiru, a sada novo vodstvo na čelu najavljuje konkretne ciljeve.
Nabrojane su i temeljne odrednice za koje će se Sindikat zalagati  riječ je o povećanju mirovina, na način da minimalna mirovina iznosi 50 posto minimalne plaće. Tu je još i reforma mirovinskog sustava. Ove smjernice namjeravaju predstaviti novoj lokalnoj i županijskoj vlasti.
– Ovo je naša jaka podružnica koja okuplja nekoliko stotina umirovljenika, a kojoj će se uskoro pridružiti i branitelji. Cilj im je raditi na zaštiti socijalnih, ekonomskih i ostalih prava. Umirovljenici i branitelji u Zadru i Hrvatskoj najviše su ugroženi, a Hrvatska je prema posljednjim istraživanjima na četvrtom mjestu po siromaštvu. U našoj županiji procjenjuje se kako ima između 35 i 40 tisuća umirovljenika, a svaki peti umirovljenik je siromašan, kazao je Uranija.
Buduće aktivnosti “nove-stare” podružnice najavio je Nikola Škarica predsjednik Sindikata umirovljenika za Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju.
– Ovaj Sindikat se gasio, postojao samo na papiru jer nije funkcionirao kako treba i sada sam se ja prihvatio ove dužnosti smatrajući da zbog situacije kakva je u državi mogu doprinijeti boljitku ove populacije. Glavni cilj za koji ćemo se zalagati je poboljšanje standarda umirovljenika, imat ćemo zajednički klub, omogućit ćemo im psihosocijalnu pomoć, nadamo se i prostorijama u kojima će se moći organizirati zajednička druženja, a nudit ćemo im i pravnu pomoć što će pokrivati gospodin Uranija i pravnici iz Zagreba, najavio je Škarica.