Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Ogradom protiv otpada u Gaženici

Autor: Katina Vrsaljko

20.07.2008. 22:00
Ogradom protiv otpada u Gaženici

Foto: Adam VIDAS



Odlaganje raznog otpada – građevinskog materijala, zemlje, kamenja te osobnog otpada – već neko vrijeme stvara trn u oku građanima Zadra. Kako bi se spriječila daljnja devastacija, Lučka uprava Zadar postavlja žičanu ogradu
Postavljanje žičane ograde duge oko petsto metara, koja bi trebala spriječiti dugogodišnje odlaganje raznog otpada u luci Gaženici, započelo je u ponedjeljak, po dogovoru Grada Zadra i Lučke uprave Zadar, koja postavljanje i financira.
Odlaganje raznog otpada – građevinskog materijala, zemlje, kamenja te osobnog otpada – već neko vrijeme stvara trn u oku građanima Zadra. Kako kaže Ivana Dadić, stručni suradnik Grada Zadra za informiranje i protokol, nekad je u luci Gaženica bilo dopušteno odlaganje određene veličine i količine kamenja, ako se o tome obavijesti Lučka uprava.
– Budući da građani to nisu radili, a uz kamenja se počeo odlagati različiti otpad, dogovorili smo s Lučkom upravom da se postavi ograda kako bi se spriječila daljnja devastacija tog prostora, kaže Dadić.
Otpad se odlagao uglavnom noću i to i na kopno i u more. Kako bi upozorila na nelegalno odlaganje otpada, Lučka uprava Zadar je prije mjesec dana podnijela prijavu protiv nepoznatog počinitelja.
– Ipak, izgleda da molbe, prijave i upozorenja nemaju puno efekta, stoga je potrebno još i postaviti fizičku prepreku da bi se odlaganju otpada u luci Gaženici stalo na kraj, kaže ravnatelj Lučke uprave Ivica Burić.
Za potrebe gradnje trajektnog terminala u luci Gaženici, u studenom ove godine započet će nasipanje prilikom kojeg će se, kaže Burić, sanirati neupotrebljivi otpad.