Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Očekujemo druženje i pokoji uspjeh

Autor: Andrija Prović

20.07.2010. 22:00
Očekujemo druženje i pokoji uspjeh

Foto: Andrija PROVIĆ



Jeste li čuli za Goudu, grad sira i tulipana? Tamo živim, a u Zadar sam stigao kao koordinator nizozemske reprezentacije – odgovorio je Goran Strniša pogledavajući jednim okom prema parketu u Mocirama. Naime, nizozemske su rukometašice upravo bilježile svoj prvi nastup na ovogodišnjim Hrvatskim svjetskim igrama, a na tribinama su imale podršku tri vjerna navijača. Pored prvog čovjeka 20-člane delegacije, dlanove su grijali njegov sin Danijel i Luka Ivanišević, član nogometne družine iz zemlje vjetrenjača (kasnije smo saznali i rođak proslavljenog hrvatskog tenisača).
Pomalo otrcano, razgovor smo počeli pitanjem o očekivanjima vezanim za nastup nizozemskih Hrvata.
– Očekivanja su nam prvenstveno vezana uz druženje i povezivanje s ostalim Hrvatima. Ove su igre sjajna prilika za tavo što. Ako se pritom poklopi i dobar plasman naših predstavnika, tim bolje – reći će predstavnik nizozemskog Hrvatskog svjetskog kongresa.
Iako njihove rukometašice nisu nastupale u narančastim dresovima, već za tim Hrvatskih svjetskih igara, saznali smo da bi Nizozemci značajniju rolu mogli imati u dvoranskom i „velikom” nogometu, odnosno plivanju.
– Imamo dobar sastav u nogometu pa se nadam da ćemo kvalitetu dokazati na travnjaku. Što se tiče plivanja, smatram da bi tu mogli i do medalje – optimističan je Luka Ivanišević.
Odmaknuvši se od sportskih tema, upitali smo o životu Hrvata u zemlji „oduzetoj moru”.
– Položaj Hrvata je vrlo dobar. Većina naših ljudi ima dobre poslove i mogu reći da su se mahom snašli u Nizozemskoj. Istina, mi smo kudikamo temperamentniji narod, što domaćem stanovništvu ponekad i nije shvatljivo, no ako ne nastojite zasjeniti Nizozemce, oni vam neće raditi probleme – kaže Strniša koji se u Nizozemsku odselio 1994. godine.
Inače, prema riječima našeg sugovornika, u zemlji klompi, tulipana i vjetrenjača trenutačno je 2.200 registriranih Hrvata, ali dodaje i kako je prava brojka daleko iznad spomenute.
A gdje su Hrvati, tamo je i Katolička crkva.
– Za naše ljude najviše se brine Hrvatska katolička misija u Rotterdamu. Hrvati svugdje u svijetu, pa tako i u Nizozemskoj, u Katoličkoj crkvi imaju veliku podršku, i obrnuto – istaknuo je Strniša.
Kad završe Igre, Goran će u posjet majci u Zenici, a potom na odmor i susret s ostalom mnogobrojnom rodbinom uzduž hrvatske strane Jadrana.
– Igre su odlična prilika da se spoji ugodno s korisnim. Tako ću i ja potražiti odmor u nekim od dalmatinskih gradova, negdje od Splita do Dubrovnika. Pretpostavljam da isto vrijedi i za dobar dio sudionika igara. One su odlične za promociju Hrvatske te se nadam da će sljedećih godina postati još masovnije – zaključio je koordinator „Oranja” te požurio pogledati kako ide Nizozemcima na ostalim borilištima.