Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pola stoljeća misništva

Autor: Branko Božić

20.07.2010. 22:00
Pola stoljeća misništva

Foto: Branko BOŽIĆ



Moram u prvom redu zahvaliti dragom Bogu i mom narodu, najviše mojim dragim roditeljima, mojoj braći i sestrama koji su me u ono vrijeme hrabrili, kazao je don Josip, prisjećajući se prve mladomisničke mise


Posebno  svečano bilo je u privlačkoj  župi Porođenja Blažene Djevice Marije, gdje je svečanom  svetom misnom don Josip  Mustać na prigodan način  obilježio vrijedan jubilej, pedesetogodišnjicu misništva, a  time i vjernost služenja Bogu.
 – Moram u prvom redu zahvaliti dragom Bogu i mom  narodu, najviše mojim dragim  roditeljima, mojoj braći i sestrama koji su me u ono vrijeme hrabrili kazao je don  Josip prisjećajući se prve mladomisničke mise.
– Moji su me savjetovali, a  svećenici upozoravali da budem oprezan i ne dajem nikakve izjave jer nas je u stopu  pratila zloglasna Udba. Budući da narod i vjernici nisu  mogli u tako velikom broju  stati u crkvu, odlučili smo  slavlje održati na platou ispred crkve. No, prišla nam  tadašnja milicija i naredila  nam da misa mora biti u crkvi  jer u protivnom spremni su  pucati na nas. Morali smo se  povući ovdje u hram Božji.  No, mi se nismo dali smesti jer  je jednostavno Bog bio i ostao  uz nas, kaže don Josip Mustać, prisjećajući se tih turobnih dana, dodajući da se i  nadalje preporučuje molitvama svojih Privlačana uz koje  će on mislima i molitvama biti  sve dok god to bude mogao  činiti.
Na početku ovog euharistijskog slavlja sve okupljene  vjernike i žitelje Privlake, goste iz Perušića, subraću  svećenike te posebno slavljenika don Josipa lijepim je  riječima pozdravio domaći  svećenik don Ante Sorić.
U homiliji su sudjelovali još  jedan svećenik privlačke gore  list mons Ivan Mustać, generalni vikar Zadarske nadbiskupije, donedavni privlački  župnik don Ante Ivančev te  svećenik iz Nina fra Anselmo  Štulić.
Misno slavlje predvodio je  don Josip Mustać, dok je nadahnutu propovijed održao  mons Ivica Mustać, koji će ove  godine obilježiti 30 godina  svog misništva.