Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ciao bella Costabella

20.07.2016. 22:00


Goste Costabelle mogao bi na koncu skupo stajati besplatni odmor u toj luksuznoj vili!
Iako je sve krenulo od bahatih računa koje je tamo napravio pobožni i mirni Orešković, politički ceh mogao bi platiti ponajviše “poštenjačina” Milanović, jer je tehnički premijer, zasad politici rekao doviđenja, a šef SDP-a želi ponovno biti premijer.
Naime, čačkanjem računa, pokazalo se kako su najveći troškovi bili za vrijeme Milanovićeve vlade, a njegov ondašnji ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić brani svog stranačkog šefa kako su račune napuhale strane delegacije. No, što se tko više brani, sve se više zapetljava u priču od koje je mučno običnom čovjeku, posebno umirovljeniku, onom čija mirovina iznosi taman koliko i ručak u Costabelli!
Ne radi se više samo o računima napravljenim u štićenoj vili, radi se jednostavno o principu i moralu, a toga, nažalost, ni danas nisu svjesni hrvatski političari, mada stalno dižu neke moralne ljestvice koje nikako ne mogu učvrstiti. Što se to tamo jelo i pilo, čistilo i peglalo, pokušavaju ovih dana sabrati mnoge hrvatske domaćice koje štede i na hrani i piću, a o ljetovanju i odmoru i ne sanjaju. Nekako im se čini kako je nemoguće da se pojede i popije za kratko vrijeme na desetke tisuća kuna, osim ako se ne radi o grijehu rastrošnosti na tuđi račun, na račun građana.
Kako je sve vezano za prekrasnu Costabellu na “pjeni od mora” između Rijeke i Opatije, za dužnosnike besplatno, odnosno na račun poreznih obveznika, naručivale su se tamo, kako se naslađuju mediji, samo delicije i pila birana pića, pa se polakomio i premijer tehničke Vlade, opozvani Orešković. Ni on nije odolio, štoviše, u vilu je poveo i obitelj. Kada se u javnosti na sva zvona razglasilo kako je ostavio ceh od preko sto tisuća kuna, izjavio je on kako će podmiriti svoj trošak. No, kasno. Pojačao je dojam kako su političari odvojeni od naroda, ne znaju i ne žele znati kako građani podmiruju svoje životne troškove, ponašaju se kao klasa iznad, povlašteni, oni koji imaju pravo na najbolje i na besplatno. Kao da se podrazumijeva kako oni mogu jesti, piti i bančiti na račun svojih “podanika”?!  Nekadašnja premijerka Jadranka Kosor, kritizira takvo ponašanje i tvrdi, što je pošteno, kako moraju sami plaćati svoje ljetovanje, jer tako to rade u Velikoj Britaniji, Italiji, Njemačkoj…
Kako će socijaldemokrati i Milanović objasniti radništvu s mizernim plaćama i nezaposlenima da je normalno gošćenje vladajućih i njihovih prijatelja na račun poreznih obveznika, jer je to tako “propisano”, kako će HSS objasniti svojim seljacima da nema novca za poticaje, kako će HSU uvjeriti svoje umirovljenike da trebaju živjeti s mirovinama koje bi Orešković, Milanović, ili netko treći, pojeli za doručak?
Možda će koalicijski partner HNS mazati oči narodu kako on takvu vlast nikako ne zaslužuje, no da se bahatost i rastrošnost ne odnosi na Narodnu koaliciju, jer su njihovi računi čisti, nego na HDZ.
Pod krinkom sigurnosti štićenih osoba, štitili su se valjda i njihovi računi iz vile, kako je to pokušavao objasniti Ranko Ostojić, a kritizirao tehnički ministar unutarnjih poslova Orepić. Objavljivanje troškova ne ugrožava ničiju sigurnost, radi se o javnim osobama, državnom novcu i narod koji plaća ima pravo znati tko pije. A, ubuduće, ako već ne shvaćaju, neka se propiše da dužnosnici sami plaćaju svoje ljetovanje. Pa će onda biti –  “ciao bella Costabella!”