Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U prvih deset dana srpnja 11 posto više dolazaka i 15 posto više noćenja

20.07.2016. 22:00
U prvih deset dana srpnja 11 posto više dolazaka i 15 posto više noćenja


Pozitivan trend dolazaka turista na zadarsko područje i ostvarenih noćenja od početka godine, nastavljen je i u srpnju. Prema podacima eVisitora u prvih deset dana turistički promet bilježi 22.303 dolaska i 106.475 ostvarenih noćenja s udjelom od 92 posto stranih i osam posto domaćih gostiju.
U Turističkoj zajednici Grada Zadra gdje uzlazni trend dolazaka gostiju na zadarsko područje, osim najčistijem moru na Jadranu, pripisuju i činjenici da Zadar nosi prestižnu titulu najpoželjnije ovogodišnje europske turističke destinacije. Gledano u postocima, u svega deset dana srpnja ostvareno je 11 posto više dolazaka i 15 posto noćenja, odnosno preko 13.600 noćenja više nego lani u isto vrijeme.
Struktura po tipu smještaja početkom srpnja uobičajeno je obilježena naglim porastom broja noćenja u smještaju u domaćinstvima koja bilježe porast od čak 55 posto sveukupnog udjela u turističkom prometu. Što se, pak, strukture gostiju tiče, najviše noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke, a zatim Slovenije, Hrvatske, Slovačke, Češke, Poljske i Austrije.
Prosječno trajanje noćenja kod stranih turista je 4,14, a kod domaćih 3,40, što govori da je na našem području ukupna prosječna dužina boravka turista 3,77 dana.
Što se prethodnog mjeseca tiče, po broju dolazaka i noćenja također su prednjačili Nijemci, a slijedili su ih gosti iz Austrijanci, Britanci, Talijani, Šveđani i Francuzi.
Po tipu smještaja do lipnja je prevladavala popunjenost u hotelima do 79 posto ukupno prijavljenih hotelskih kapaciteta, dok je privatni smještaj bio popunjen do 34 posto od ukupnih kapaciteta. Krajem lipnja ta se brojka ujednačila, a ulaskom u srpanj povećao se broj gostiju u privatnom smještaju iz jednostavnog razloga što je privatnog smještaja puno više – 15.000 ležajeva naspram 4.000 u hotelskim kapacitetima. Stoga se očekuje kako će slična situacija biti i u kolovozu.