Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Učenici igrokazom objasnili što su mirila i čemu su služila

20.07.2016. 22:00
Učenici igrokazom objasnili što su mirila i čemu su služila


Što su mirila, čemu su služila te kako i zašto su nastala pojasnili su učenici iz Osnovne škole Starigrad – Paklenica u zanimljivom igrokazu, kojim su u srijedu u Arheološkom muzeju otvorili izložbu pod nazivom “Tekuća arheološka istraživanja u Hrvatskoj”.
Izložba je osmišljena kao muzeološki oblik komunikacije osnovnih podataka o aktualnim arheološkim istraživanjima na području Hrvatske predstavljenim na posterima velikih dimenzija. Ti posteri sažeto prezentiraju informacije o lokalitetu i istraživanju kroz fotografije i slikovne prikaze, te na taj način pružaju zanimljiv pregled rada na terenu, proces iskopavanja i pronađenu građu.
Izložba u zadarskom Arheološkom muzeju rezultat je dobre suradnje između Arheološkog muzeja Zagreb, Arheološkog muzeja Zadar, Općine Starigrad, Osnovne škole Starigrad – Paklenica, Nacionalnog parka Paklenica, Instituta za Arheologiju i niza partnera.
– Temeljni motiv je otvorenje izložbe “Tekuća arheološka istraživanja u Hrvatskoj”, koju radi prvenstveno Arheološki muzej Zagreb s partnerima. S obzirom na lijepu i dugotrajnu suradnju na području Zadarske suradnje i Općine Starigrad, oformili smo jedan dodatak izložbi, a riječ je o interpretaciji baštine Općine Starigrad u izvedbi učenika tamošnje osnovne škole. Uz izložbu ide igrokaz i čitav program koji su osmislila djeca u sklopu programa Arheoloških susreta, kao jedan koktel svih tih događanja i suradnje, kazao je Sanjin Mihelić, ravnatelj zagrebačkog Arheološkog muzeja
U igokazu koji je oduševio sve nazočne na otvorenju izložbe glumilo je šestoro starigradskih osnovnoškolaca u ulogama dviju arheologinja, djeda Šime i njegove supruge, direktorice Turističke zajednice i novinarke Zadarskog lista. Novinarku su silno zanimala mirila, pa je kroz pitanja saznala sve informacije o njima kroz odgovore dviju arheologinja, ali i iz “prve ruke” od vremešnih mještana, koji su govorili o starim običajima svojih predaka.