Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Javni zahod s antivandalskom opremom

Autor: Katina Vrsaljko

20.08.2008. 22:00
Javni zahod s  antivandalskom opremom

Foto: Sebastian GOVORČIN



Korištenje WC-a se neće naplaćivati, a Čistoća Zadar će tamo zaposliti jednog djelatnika. Sanacija i uređenje zahoda stajali su 600.000 kuna, a nepredviđena sanacija bedema oko 200.000 kuna, rekla je Ivana Dadić, glasnogovornica Grada Zadra
Javni WC u bedemu u blizini Trga pet bunara, dugoočekivani četvrti  javni WC na Poluotoku, trebao bi biti pušten u funkciju do  kraja ovog tjedna. Sanacija  ovog WC-a je prerasla u višemjesečnu agoniju, a njegovo  se otvaranje za javnost odgađalo u više navrata. Isprva se  nije mogao otvoriti za javnost  zbog arheoloških iskopavanja  na Trgu pet bunara, potom je  otkriveno da je bedem u vrlo  lošem stanju te je bilo potrebno prvo njega sanirati, a tome  je još prethodilo i statičko ispitivanje tog prostora i tako  dalje. Mnogi su se nadali, a  takve su bile i najave, da će  WC profunkcionirati još prije  prošle turističke sezone, pa i  prije ove, no sezona sad već  lagano jenjava, a zapečatit će  je konačno otvaranje ovog  “slavnog” WC-a. Iako je upravo u turističkoj sezoni, uz  zahode na tržnici, na rivi i kod  trajektne luke, prijeko potreban ovaj četvrti, njegov značaj  će biti velik i za same građane  Zadra. U nedostatku javnog  WC-a u tom dijelu grada,  mnogi su kao zahodsku školjku počeli koristiti portune,  kojima se potom širio nesnosan smrad. A to i nije baš neka  reklama za Zadar kao turističku destinaciju.
No, novi zahod je zato jako  lijepo uređen, u tijeku su radovi na zadnjim finesama. Moderno je opremljen, umivaonicima od rostfraja, takozvanom antivandalskom opremom, kako bi svoj novi lijepi  izgled i funkcionalnost zadržao što dulje. Kako doznajemo  od Ivane Dadić, glasnogovornice Grada Zadra, nakon što  se sve još i očisti, prostor će od  izvođača radova, tvrtke Zadar  invest preuzeti Čistoća Zadar.
– Korištenje WC-a se neće  naplaćivati, a Čistoća Zadar će  tamo zaposliti jednog djelatnika. Sanacija i uređenje zahoda stajali su 600.000 kuna, a  nepredviđena sanacija bedema stajala je oko 200.000 kuna.  Uređenje tri javna WC-a –  onih na tržnici, na rivi i ovoga  kod Trga pet bunara koštalo je,  ne računajući sanaciju bedema, 2 milijuna kuna, rekla je I.  Dadić.