Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Čeka se odluka ministra Bauka o mogućem raspuštanju OV-a Galovac

Autor: Suzana Bandić

20.08.2012. 22:00
Čeka se odluka ministra  Bauka o mogućem  raspuštanju OV-a Galovac

Foto: Filip BRALA



Ministar Arsen Bauk donio je prije mjesec dana rješenje o poništenju sjednice Općinskog vijeća Galovac, održane još 22. ožujka jer nije sazvana, a niti održana na legalan način
Ionako loše odnose u  vladajućoj strukturi Galovca ovih  je dana ponovno uzburkalo  rješenje ministra uprave Arsena  Bauka koji je, nakon zaprimljenog  dopisa načelnika Općine Galovac  Marina Gulana, donio rješenje o  poništenju sjednice Općinskog vijeća održane još 22. ožujka. Razlog  takvoj ministrovoj odluci temelji  se na činjenicama da ta sjednica  nije sazvana, a niti održana na  legalan način. Na njoj nisu nazočili  niti načelnik Općine, a niti oporbeni vijećnici kako to zakon propisuje. Štoviše, sjednica je sazvana  u posljednji trenutak prije isteka  tri mjeseca od posljednje jer bi se u  suprotnom stekli uvjeti za raspuštanje Općinskog vijeća.
– Burčul na tu sjednicu nije pozvao ni mene kao načelnika, niti  oporbene vijećnike. Danima ranije  ja sam se s njim pokušao dogovoriti oko točaka dnevnog reda  koje su bitne za Općinu, ali je on to  ignorirao da bi u posljednji trenutak telefonom obavijestio svojih  pet vijećnika i održao tu sjednicu –  kaže Gulan dodajući kako se sada  Burčul izvlači i krivnju svaljuje na  pročelnicu Helenu Štuc. Također,  ističe i kako se Burčul neprimjereno ponaša zbog uporabe i  čuvanja općinskog pečata. Njega,  kaže Gulan, Burčul drži u svojoj  kući umjesto u prostorijama  Općine.
– Ovakav način sazivanja sjednica svojstven je bio bivšem  načelniku Galovca, a i korištenje  pečata bez kontrole za koješta. To  ja neću tolerirati niti dopustiti –  odlučan je Gulan koji je, kako  ističe, od Ministarstva uprave zatražio i očitovanje u svezi Općinskog vijeća, odnosno pojašnjenje  jesu li najnovijim razvojem događaja stečeni uvjeti za njegovim  raspuštanjem.
Predsjednik galovačkog vijeća  koji je odnedavno prešao u redove  SDP-a kazao je kako je on osobno  na sjednicu pozvao kolege iz  HSS-a te da je ostale trebala pozvati tajnica, što nije. Dodao je kako  je nedugo nakon sporne sjednice  sazvao još jednu koja je, također,  održana bez nazočnosti načelnika  Gulana, ali da je na toj sudjelovalo  nekoliko oporbenih vijećnika. Glede pečata, Burčul je istaknuo kako  u prostorijama općine nema uvjeta  za njegovo pohranjivanje te da ima  potvrdu da ga može držati kući.
Na potezu je ponovno Ministarstvo uprave koje bi se ovih dana  trebalo očitovati o eventualnom  raspuštanju Općinskog vijeća Galovac.