Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Rus kažnjen s tisuću kuna zbog plivanja Zadarskim kanalom

Autor: Suzana Bandić

20.08.2012. 22:00
Rus kažnjen s tisuću kuna zbog plivanja Zadarskim kanalom

Foto: Zvonko KUCELIN



Dva kilometra od obale, u Zadarskom kanalu, pomorska je policija pronašla avanturista njemačkog državljanstva koji se u ponedjeljak navečer odvažio na plivački pothvat od Dikla prema otoku Ugljanu
Nakon što se  početkom srpnja ove godine u Biogradu 39-godišnja Čehinja upustila u  suludi avanturistički pothvat preplivavši tri milje  dugu dionicu iz Biograda  do Tkona na otoku  Pašmanu, u sličnom pothvatu u ponedjeljak navečer pomorska je policija  spriječila 50-godišnjeg  Rusa s njemačkom putovnicom.
Djelatnici pomorske policije za muškarcem su u  ponedjeljak oko 19 sati  pokrenuli potragu, a nakon što su građani na broj  192 dojavili da se on otisnuo s obale u Diklu te  krenuo plivati do pet kilometara udaljenog otoka  Ugljana. Sat vremena po  dojavi pronašli su ga dva  kilometra od obale u Zadarskom kanalu, nakon  čega su ga ukrcali na policijski brod i odvezli do  obale.
– Plivač je po procjeni  uredujućih policajaca bio  pothlađen, ali bez ozljeda.  Po dolasku na obalu  uručen mu je prekršajni  nalog s novčanom kaznom  u iznosu od tisuću kuna –  rekli su u PU zadarskoj  koja je 50-godišnjeg avanturista kaznila sukladno  zakonu koji plivačima zabranjuje plivanje izvan  obalnog pojasa od 150 metara bez pratnje, a pogotovo ako se radi o plovnom putu kao što je to  Zadarski kanal kojim  osim glisera i manjih plovila, plove i veliki putnički  i transportni brodovi.
Osim Čehinje i Rusa  njemačkog državljanstva  ovog ljeta, zadarska policija susretala se sa  sličnim slučajevima i prethodnih godina. U srpnju  2010. godine prema otoku  Pašmanu plivajući se uputio 27-godišnji državljanin  Latvije i to iz Turnja. Za  razliku od posljednjeg  “plivačkog bisera”, Latvijac i Čehinja bili su pod  utjecajem alkohola.