Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Stotinu kilometara pješke za sve hrvatske žrtve

Autor: Siniša Klarica

20.08.2012. 22:00
Stotinu kilometara pješke za sve hrvatske žrtve

Foto: Zvonko KUCELIN



Dionica Zadar – Posedarje posvećena je žrtvama u obrani kršćanstva. Druga dionica žrtvama komunističkog režima, treća žrtvama srbočetničke agresije, a četvrta žrtvi nevino utamničenih hrvatskih branitelja od Beograda do Den Haaga
Članovi udruge Središta gardijskog za  specijalističku obuku  dočasnika “Damir Tomljanović – Gavran” Zadar,  HVIDRA-e Zadar i ostalih  udruga proizašlih iz Domovinskog rata krenuli su danas na 4. hodočašće u  povodu Dana hrvatskih  mučenika. Cilj hodočašća  je stotinjak kilometara  udaljena Udbina i Crkva  hrvatskih mučenika prema kojoj su branitelji krenuli s Poljane Ivana Pavla  II. gdje je papa 2003. blagoslovio kamen temeljac  za ovu crkvu.
– Hodočašće posvećeno  hrvatskim mučenicima  kroz povijest podijeljeno  je u četiri etape. Prva etapa Zadar – Posedarje posvećena je žrtvama u obrani kršćanstva. Druga etapa žrtvama komunističkog režima, treća žrtvama srbočetničke agresije, a četvrta žrtvi nevino  utamničenih hrvatskih  branitelja od Beograda do  Den Haaga, rekao je Goran  Ražov, predsjednik udruge  pripadnika Središta gardijskog za specijalističku  obuku dočasnika “Damir  Tomljanović – Gavran” Zadar.
Prema Udbini je krenulo  29 hrvatskih branitelja kojima će se putem pridružiti  i drugi hrvatski branitelji.  Cilj je, dodaje Ražov, promicati istinu i povijesne  vrijednosti Hrvatske sve  do Domovinskog rata. Na  primjedbu da nema dionice posvećene žrtvama  fašističkog terora, Ražov je  rekao da nekadašnji vojni  instruktori odaju počast  onim hrvatskim domoljubima koji su se u partizanima, bez ideološke oznake, borili protiv talijanskog i njemačkog okupatora.
– Međutim, mi smatramo  da oni koji sami sebe zovu  antifašistima, zapravo su  komunisti. Mi se nismo borili za istu državu. Oni su  se borili za ideologiju i za  prosipanje te iste ideologije na određenom prostoru pri čemu im nije bilo  bitno je li to Hrvatska ili  Saudijska Arabija. Mi smo  se borili za domovinu i  slobodu bez ikakve ideologije, rekao je Goran  Ražov.
Hodočasnike je ispratio  zadarski gradonačelnik  Zvonimir Vrančić, a put  Udbine sa svojim vojnicima krenuo je i nekadašnji  načelnik Glavnog stožera  OSRH i zapovjednik akcije  na Plitvicama 1991., general u mirovini Josip Lucić.