Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Tko će ukloniti skelu u Varoši?

Autor: Siniša Klarica

20.08.2012. 22:00
Tko će ukloniti skelu u Varoši?


Kad sam cijeli slučaj prijavio komunalnom redarstvu u Gradu Zadru, tražeći da skelu uklone jer ju je zaista ružno vidjeti, oni su mi rekli da to nije u njihovoj nadležnosti te su prebacili ‘lopticu’ na građevinsku inspekciju. Usput, ne mogu prikriti bahatost i ružan način na koji su se ponijeli prema mojoj prijavi, rekao je Jović
Naoko bizaran  slučaj u zadarskoj Varoši  ponovno je aktualizirao  preklapanje ili izostanak  nadležnosti nad rješavanjem komunalnih problema na zadarskom Poluotoku. Na ilegalno postavljenu skelu u susjedstvu  već više od godinu dana  upozorava vlasnik pansiona “Venera” Gojislav Jović.  Tik do njegovog pansiona  na zgradu njegovih susjeda  netko je na neobičan način  postavio željeznu skelu.  Skela, kako kaže Jović, nije  zaostala od građevinskih  radova, a i sami vlasnici  stanova u toj zgradi kažu  da nemaju ništa s njenim  postavljanjem, ali je za sad  nitko ne uklanja.
– Kad sam cijeli slučaj  prijavio komunalnom redarstvu u Gradu Zadru,  tražeći da skelu uklone jer  ju je zaista ružno vidjeti,  oni su mi rekli da to nije u  njihovoj nadležnosti te su  prebacili ‘lopticu’ na  građevinsku inspekciju.  Usput, ne mogu prikriti  bahatost i ružan način na  koji su se ponijeli prema  mojoj prijavi. Zamolbu za  uklanjanje službeno sam  podnio u studenom prošle  godine, kad su mi u Gradu  Zadru rekli da će sve proslijediti građevinskoj inspekciji. Državni inspektorat je tek u svibnju ove  godine izdao Gradu Zadru  dokument u kojem kaže da  nisu nadležni za uklanjanje skele, rekao je Gojislav  Jović.
Neslužbeno iz gradskih  izvora doznajemo da je  slučaj uklanjanja željezne  skele u Ulici Šime Ljubića  u Zadru itekako poznat  slučaj koji je u nadležnosti  i komunalnog redarstva i  građevinske inspekcije, ali  da je jednostavno došlo do  prebacivanja loptice po  principu “brigo moja prijeđi na drugoga”. Komunalno redarstvo dužno je  ukloniti željezni otpad, a  građevinska inspekcija je  nadležna za nelegalne  građevinske zahvate, poput postavljanja skele na  objektima, posebice u  zaštićenoj zoni. Isti izvor  kaže da su skelu postavili  sami stanari (koji to niječu) kako bi onemogućili  parkiranje automobila uz  sami zid zgrade. Izgovor je  bio da se zaštiti fasada, ali i  parkirani automobili od  odrona s krova. Međutim,  Gojislav Jović kaže da se  djeca Osnovne škole Petra  Preradovića neprestano  ozljeđuju jer nestabilnu  skelu koriste za igru. Čak  je i turistima postala zanimljiva pa je nerijetko,  dodaje na kraju Jović, snimaju svojim kamerama.
Službeno, Grad Zadar je  s ovim slučajem upoznat  od 2008. te je cijelu stvar  proslijedio građevinskoj  inspekciji i poduzeću Zadar-stan koji gospodari  zgradom. Na njima je,  kažu u gradskom komunalnom redarstvu, da se  uhvate u koštac s ovim problemom.