Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Trenutak istine protiv Cibalije

Autor: Drago Bajković

20.08.2012. 22:00
Trenutak istine protiv Cibalije

Foto: PIXELL



Zadar će put ravne Slavonije na noge Cibaliji. Nakon pet teških utakmica (Zadar je do sada igrao s Osijekom, Rijekom, Hajdukom, Slaven Belupom i Dinamom) stiže nešto lakši suparnik. Međutim, koliko će biti lakši tek nam ostaje za vidjeti
Dva remija pa tri poraza zaredom – rezime je prvoligaša sa Stanova u prvih pet  kola Prve HNL. Nije teško zaključiti da je to prilično loš  start i da će Zadar, po svemu  sudeći, do posljednjeg kola voditi grčevitu borbu za prvoligaški život. Nakon Hajduka i  Slaven Belupa i Dinamo je  uzeo sva tri boda protiv Zebićeve momčadi koja nikako ne  može pronaći pravu formulu,  rekli bi ni igre, a također ni  rezultata. Zadar je u tih pet  kola postigao samo tri gola, što  dovoljno govori o učinkovitosti ove momčadi, a s druge strane čak devet lopti je završilo u  mreži iza Zadrovih vratara.
Dva gola s igračem više
Je li Zadar imao ikakve šanse  protiv Dinama? Teško je odgovoriti na to pitanje, ali,  mišljenja smo da je Zadar mogao učiniti više u ovoj utakmici. Prije svega zbog činjenice  da su “modri” igrali čak 47 minuta s igračem više. To tog trenutka Dinamo je vodio zgoditkom Čopa, a Zadar je imao  nekoliko dobrih prilika.  Međutim, činjenica je da je razlika u kvaliteti ipak bila prevelika, jer kada momčad s deset  igrača na travnjaku zabije dva  zgoditka, onda je i laicima sve  jasno. Mnogi će reći da je bakljada koju su iscenirali BBB  poremetila domaću momčad,  međutim, ne bismo se baš  složili s tom tezom. Odlaskom  u svlačionicu zbog prekida Zadrani su mogli još više zbiti  redove i krenuti organiziranije  i odlučnije prema Kelavi. No,  to se nažalost nije dogodilo. S  dva boda na kontu Zadar je na  9. mjestu, a  osmoplasirana Rijeka sada već bježi četiri boda.  Po svemu sudeći najugroženija  četvorka se već odvojila. Ili  smo se ipak prevarili?
Dinamo je pobjedom na Stanovima ostao usamljen na vrhu  prvoligaške ljestvice i miran  čeka današnji nastup protiv  Maribora u kvalifikacijama za  Ligu prvaka. Na 2. mjestu je  Slaven Belupo koji je još u petak u gostima kod Zagreba slavio 1:2. Farmaceuti igraju  odlično i po svemu sudeći mogli bi biti jedini pravi konkurent “modrima”. Pjesnici s druge strane i dalje nakon pet kola  nemaju niti jedan bod na svom  kontu. Lokomotiva je na Maksimiru “pregazila” Hajduk u  derbiju 5. kola. Zgodicima  Kramarića i Borasa “lokosi” su  prizemljili bile tiće i najavili  borbu za sam vrh prvoligaške  ljestvice. Trenutačno su na 3.  mjestu s bodom više od Hajduka. Na 5. mjestu se smjestio  Osijek koji je u 5. kolu u Gradskom vrtu odigrao 1:1 s Rijekom. Čini nam se da je to i  realan rezultat s obzirom na  odnose snage, tj. kvalitete te  dvije momčadi. Split je u Parku  mladeži bio uvjerljiv protiv Cibalije, sljedećeg Zadrovog suparnika. “Crveni” su slavili 3:1 i  čvrsto drže 6. mjesto s tendencijom daljnjeg napredovanja. I dvoboj Istre 1961 i Intera  završio je očekivano. Puljani  su slavili 3:1 i s pristojnih 7  bodova drže 7. mjesto. Inter  ima identičnu statistiku kao i  Zadar, što znači da ta dva kluba  praktički dijele 9. mjesto.
Dvoboj utopljenika
Što nam donosi sljedeće kolo? Zadar će put ravne Slavonije na noge Cibaliji. Nakon  pet teških utakmica (Zadar je  do sada igrao s Osijekom, Rijekom, Hajdukom, Slaven Belupom i Dinamom) stiže nešto  lakši suparnik. Međutim, koliko će biti lakši tek nam ostaje  za vidjeti. Činjenica je da Cibaliji gori pod petama, a ništa  drugačije nije niti Zadru. Pritisak će biti nešto veći na domaćim igračima, ali neznatno,  jer Zebićeva momčad također  ima imperativ pobjede. Poraz  obje momčadi gura skroz na  dno, a to nitko od njih sigurno  ne želi. Čini nam se da će u  ovoj utakmici slaviti hrabrija  momčad, ona koja će na terenu  pokazati da više želi bodove.  Možda se ovako dobra prigoda  za priključak momčadima koje  ne dišu pomoću aparata više  neće pružiti Zadranima. Zato  je treba iskoristiti.
Šesto kolo otvorit će u petak  Inter i Rijeka, tj. Slaven Belupo i Lokomotiva. Ova druga  utakmica svakako je derbi kola  i utakmica koju bi valjalo pogledati preko malih ekrana.  Izrazitog favorita nema, sva tri  znaka su u igri. Čini nam se da  je Rijeka favorit u utakmici s  Interom bez obzira što igra u  gostima, ali ipak nam se remi  čini kao najrealniji ishod. Zanimljivo bi trebalo biti i na  Drosini gdje Istra 1961  dočekuje Split. Puljani su blagi  favoriti iako niti jedan rezultat  ne bi bio iznenađenje. U subotu još igraju Dinamo i Zagreb i tu po svemu sudeći ne bi  trebalo biti velikih nepoznanica. Hajduk će na travnjak  Poljuda istrčati u nedjelju, a s  druge strane će im stati Osijek.  Nerijetko je momčad s Drave  znala zagorčati život Splićanima. Međutim, svjesni su “bili”  da novi kiks nakon onoga protiv Lokomotive ne smiju dopustiti. U svakom slučaju bit  će vatreno na svim prvoligaškim travnjacima diljem Lijepe naše.