Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Političari potiču nacionalizam jer nemaju rješenje za gospodarstvo

20.08.2016. 22:00
Političari potiču nacionalizam jer nemaju rješenje za gospodarstvo


“Hrvatsko – srpski odnosi; izbjeglice i migranti, mirna koegzistencija i rješavanje krize”, tema je Devetog tradicionalnog međunarodnog znanstvenog skupa i skupa političara koji se od 19. do 23. kolovoza 2016. održava u Golubiću Obrovačkom. Kako nas je obavijestio direktor Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje Darko Gavrilović, glavna tema skupa su, kao i prošlih osam godina, hrvatsko-srpski odnosi.
Ove godine su organizatori skupa, Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada i Udruga za povijest, suradnju i pomirenje iz Golubića donijeli odluku da u okviru tradicionalne teme koja se bavi pitanjem uspostave dijaloga i pomirenja na državnoj razini, analizira položaj i odnos prema izbjeglicama i migrantima. Na skupu će se analizirati kako oni utječu i u kolikoj mjeri se zloporabe od strane pojedinih političara kada je riječ o mirnoj koegzistenciji i rješavanju političkih kriza u regiji.
– Netko bi rekao da se u školi u Bogatniku sastajemo na sreću i radost, deveti put. Ja bih rekao nažalost, jer po deveti put moramo analizirati položaj hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini i srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, i to u regiji gdje naši političari konstantno izazivaju krize podstičući nacionalizam jer nisu spremni ostvariti gospodarska obećanja s početka svojih mandata. Nisu spremni ljudima dati tanjur juhe i posao dostojan čovjeka, no spremni su nam servirati tanjure nacionalizma, šovinizma i mržnje, poglavito u vrijeme izbora, rekao je Darko Gavrilović.