Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Samo su reflektori odali da se borba ne odvija u 15. stoljeću

20.08.2016. 22:00
Samo su reflektori odali da se borba ne odvija u 15. stoljeću


Trodnevni povijesno-scenski spektakl, osmi po redu “Dani vitezova vranskih”, u petak i subotu se održao u Vrani, dok večeras seli u Pakoštane. Na plaži Janice će se okupiti cijela flota brodovlja, jedrenjaci, brodice i druga plovila, te će upriličili pravi spektakl na moru pod nazivom “Velika pomorska noćna bitka”.
Ova povijesno-turistička manifestacija ima međunarodni karakter jer osim domaćih gostuju i viteške skupine iz Slovačke, Mađarske, Slovenije i Češke, ukupno oko 400 sudionika. Što onih okupljenih u viteške skupine, što lokalnog stanovništva, kaže Danijela Vulin, direktorica TZ Pakoštane.
– Ako samo na trenutak zažmirite činit će vam se kako ste zaronili u povijest, poručuje Vulin.
Tijekom proteklih dva dana u organizacije Udruge Vitezovi vranski, Općine Pakoštane i Turističke zajednice uz tisuće znatiželjnika spektakl se odvijao podno Maškovića hana u Vrani. Tek su reflektori podsjećali da nismo uistinu u XV. stoljeću.
– Manifestacija oživljava davna vremena. Pred očima tisuća nazočnih odvija se pravi scenarij povijesnih bitki i viteških turnira. Sve nas to vraća u neka stara herojska vremena kad se branilo ognjem i mačem, lukom i strijelom, uz ratni poklič mnogobrojnih vojski, govori vitez Ante Vulin, dopredsjednik Udruge Vitezovi vranski.
Nakon što se na glavnoj pozornici odigrala predstava s konjima “Kraljevski konji” te publiku dodatnu zagrijao mađarski sastav Holloenek Hungarica, dobivši za svoje povijesne plesne skladbe prave ovacije, počele su pripreme za glavnu atrakciju, noćnu bitku za Vranu.
– “Noćna bitka za Vranu” je izrežirana kao dio srednjovjekovnog povijesno-scenskog spektakla koji se odvijao na gotovo autentičnoj povijesnoj lokaciji što je bio neponovljiv doživljaj za sve gledatelje, govori Vulin.
Prikaz noćne bitke za Vranu iz godine u godinu obogaćuje se novim elementima, individualnim borbama mačem, borbom jednog viteza protiv više njih, borbe kopljem, sjekirom i mlatom, uporabom topova i bojnih sprava, ali i nastupom trbušnih plesačica.
– Nije nimalo lako rekonstruirati povijest iz koje iskaču davni junaci, templari, vransko plemstvo, turske paše, papinski glasnici i kmetovi, zaključio je Vulin, zapovjednik kršćanskih snaga.